Název: Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
Další názvy: Employment of people with disabilities
Autoři: Papež, Jiří
Vedoucí práce/školitel: Lindová Jana, JUDr. et PaedDr. Ph.D.
Oponent: Hromada Miroslav, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41387
Klíčová slova: osoba zdravotně postižená;zaměstnavatel;zaměstnanec;invalidita;zákoník práce;právní úprava;chráněné pracovní místo;povinný podíl;pracovní rehabilitace;pracovní místo pro osobu se zdravotním postižením.
Klíčová slova v dalším jazyce: a person with disabilities;employer;employee;a disability;labour code;legislation;a protected workplace;mandatory proportion;vocational rehabilitation;a working place for a person with disabilities.
Abstrakt: Tato diplomová práce věnuje pozornost problematice osob se zdravotním postižením a jejich zaměstnávání. Je systematicky rozdělena do pěti kapitol, které na sebe logicky a uceleně navazují. V úvodní kapitole diplomové práce jsou definovány základní pojmy. Následně je podán přehled historického vývoje právní úpravy včetně platné a účinné. Další kapitola se věnuje povinnostem zaměstnavatelů zaměstnávat osoby zdravotně postižené, podmínkám, jak s takovými osobami rozvázat pracovní poměr. Věnuje se také výhodám, které se zaměstnavatelům poskytují za to, že je naopak zaměstnávají. Zřejmě nejdůležitější kapitola se věnuje jednotlivým nástrojům aktivní politiky zaměstnanosti, jejichž účelem je zajistit těmto osobám lepší podmínky a přístup na trh práce. Závěr práce obsahuje možné budoucí návrhy právní úpravy, tedy návrhy de lege ferenda, které by mohly vést k zajištění větší míry zaměstnávání osob se zdravotním postižením a lepší ochraně jejich práv.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis pays attention to the issue of persons with disabilities and their employment. It is systematically divided into five chapters, which are logically and coherently connected. The introductory chapter of the thesis defines the basic concepts. Subsequently, an overview of historical developments of the law, including valid and effective law, is provided. The next chapter deals with employers' obligations to employ persons with disabilities, conditions for how to terminate the employment with such persons. It also deals with the benefits that employers are given for employing them. Perhaps the most important chapter deals with the various instruments of active employment policy, which aim to ensure better conditions and access to the labour market for these persons. The conclusion of the thesis contains possible future draft legislation, i.e. de lege ferenda proposals, which could lead to a greater level of employment of persons with disabilities and better protection of their rights.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP - Zamestnavani osob se zdravotnim postizenim - Bc. Jiri Papez.pdfPlný text práce1,32 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Papez-2.doc.pdfPosudek oponenta práce43,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Papez-1.pdfPosudek vedoucího práce304,65 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Papez Jiri.pdfPrůběh obhajoby práce299,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41387

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.