Název: Některé náležitosti a povaha rozhodnutí prezidenta České republiky
Další názvy: Chosen Requirements and Nature of Decisions of the President of The Czech Republic
Autoři: Pokorný, Tomáš
Vedoucí práce/školitel: Pezl Tomáš, JUDr. Ph.D.
Oponent: Vnenk Vladislav, JUDr.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41490
Klíčová slova: ústavní právo;prezident;ústava;pravomoci;rozhodnutí
Klíčová slova v dalším jazyce: consitutional law;president;constitution;powers;decisions
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá povahou rozhodnutí prezidenta republiky, kterými jsou uskutečňovány pravomoci prezidentu svěřené Ústavou České republiky. V této práci jsou tato rozhodnutí rozebírána nejen z pohledu rozhodnutí jako takových, ale též s ohledem na způsob, kterým je realizována volba prezidenta v České republice, včetně analýzy změny volebního systému, a dopad, který tato změna mohla mít na úřad prezidenta republiky a výkon jeho rozhodnutí. V rámci práce jsou analyzována vybraná rozhodnutí prezidenta republiky společně s případnými přezkumnými rozhodnutími, která v těchto věcech byla vydána. V závěru jsou zhodnocena analyzovaná rozhodnutí a na jejich základě je vytvořen návrh, který by do budoucna mohl zamezit některým jevům problematického chování, kterých se v moderních dějinách České republiky prezidenti opakovaně dopouštěli.
Abstrakt v dalším jazyce: Master's thesis deals with the decisions of the president of the Czech republic. These decisions are powers which are granted to president of the Czech republic by the Constitution of Czech republic. In this master's thesis those decisions are thoroughly analysed not only with focus on decisions itself, but also with regard to the way in which president is established in Czech republic, because election system and its amendment from year 2013 introduced change in the election system from indirect to direct election system of the president. Due to the very specific way with which each president performed his duties in office. This thesis also includes brief description of each president of the independent Czech republic. Analysis of this amendment together with analysis of selected decisions of the president and selected judgments of Supreme Administrative Court and Czech Constitutional Court, altogether led to the conclusion which is described in the final part of the thesis which includes proposal on the amendment of the Constitution of Czech republic, which could prevent future problematic types of behaviour, imposed by the president.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KUP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace_Nektere nalezitosti a povaha rozhodnuti prezidenta Ceske republiky_Tomas Pokorny.pdfPlný text práce1,63 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek_Pokorny.pdfPosudek vedoucího práce204,32 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pokorny VN.pdfPosudek oponenta práce74,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pokorny prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce339,17 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41490

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.