Název: Analýza životního cyklu expandovaného polystyrenu ve stavebnictví
Autoři: Hánová, Kristýna
Vedoucí práce/školitel: Pašek Jan, Doc. Ing. Ph.D.
Oponent: Sojková Veronika, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41570
Klíčová slova: tepelná izolace;expandovaný polystyren;životní cyklus;environmentální analýza;ekonomická analýza
Klíčová slova v dalším jazyce: thermal insulation;expanded polystyrene;life cycle;environmental analysis;economic analysis
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá analýzou expandovaného polystyrenu využívaného ve stavebnictví. Cílem práce je poukázat na negativní i pozitivní faktory tohoto materiálu. V teoretické části je shrnuta základní charakteristika expandovaného polystyrenu. Ta zahrnuje postup výroby, vlastnosti a možnosti využití EPS ve stavebnictví. Teoretická část dále popisuje celý životní cyklus tohoto materiálu, který zahrnuje všechny fáze procesu od výroby až po likvidaci, včetně jejich optimalizací. V praktické části byla provedena analýza čtyř vybraných skladeb konstrukcí stěn s kontaktním zateplením z EPS s ohledem na ekonomické a environmentální souvislosti. Tato analýza vedla k vyhodnocení optimální tloušťky tepelného izolantu pro daný typ konstrukce v závislosti na celkový dopad na životní prostředí a ekonomiku.
Abstrakt v dalším jazyce: The diploma thesis deals with analysis of using expanded polystyrene in construction. The aim of the work is to point out the negative and positive factors of this material. In the theoretical part is summarized the basic characteristic of expanded polystyrene. This includes the production process, properties and possibilities of using EPS in construction. The theoretical part also describes the entire life cycle of this material, which includes all stages of the process from production to disposal, including their optimization. In the practical part was made an analysis of four selected compositions of constructed walls with contact insulation from EPS, with regard to economic and environmental contexts. This analysis led to the evaluation of the optimal thickness of the thermal insulator for the selected type of structure depending on the overall impact on the environment and the economy.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KME)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DIPLOMOVA PRACE - HANOVA.pdfPlný text práce29,5 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP-Hanova_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce26,34 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hanova_oponent.pdfPosudek oponenta práce943,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hanova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce228,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41570

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.