Název: Vztah k domovině ve vybraných novinových příspěvcích Jana Drdy z let 1939 - 1955
Další názvy: Relationship to homeland in selected newspaper contributions by Jan Drda from years 1939 - 1955
Autoři: Kunášková, Anna
Vedoucí práce/školitel: Zelenková Věra, Mgr. Ph.D.
Oponent: Staněk Jiří, PaedDr. CSc.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/41630
Klíčová slova: jan drda;domovina;domov;literatura 20. století;novinová tvorba;vlastenectví;němá barikáda;svět viděný zpomaloučka;milostenky nemilostivé;listy z norimberka;krásná tortiza;horká půda.
Klíčová slova v dalším jazyce: jan drda;homeland;home;literature of 20th century;newspaper contributions;patriotism;němá barikáda;svět viděný zpomaloučka;milostenky nemilostivé;listy z norimberka;krásná tortiza;horká půda.
Abstrakt: Předmětem této práce je analýza vybraných děl Jana Drdy z let 1939-1955. V dílech jsou vyhledávány motivy domoviny a na základě rozboru těchto motivů je popsán vztah Drdy k jeho domovině a vývoj tohoto vztahu. Cílem práce je nalézt v dílech přímé i nepřímé zmínky o Drdově domovu, odvodit jeho vztah k místům, na kterých pobýval a která za domov považoval, popsat změny Drdova vnímání domova a tento vývoj částečně odůvodnit na základě jeho životních událostí. Práce je rozčleněna do dvou částí. V první, teoretické části jsou vytyčeny základní pojmy domov a domovina tak, aby podle tohoto vytyčení mohlo být postupováno v praktické části. Dále je v první části popsána Drdova literární činnost a politický a historický kontext, ve kterém Drda tvořil. V poslední kapitole teoretické části je stručná analýza žánrů popisovaných v práci. Druhá část je zaměřena prakticky na analýzu konkrétních děl a motivů. V práci jsou hledány souvislosti mezi motivy a na základě těchto analýz je popsán vztah Jana Drdy k jeho domovu a domovině. Popsán je i vývoj tohoto vztahu v průběhu vybraných let. V závěru práce autor uvádí, že Drdovo vnímání domova se v průběhu let výrazně měnilo a popisuje tuto proměnu od vnímání Drdovy rodné Příbrami až po vnímání celé vlasti či Sovětského svazu jako domova.
Abstrakt v dalším jazyce: The object of this undergraduate thesis is the analysis of selected newspaper contributions written by Jan Drda during the years 1939-1955. Drda´s relationship to his homeland and its changes and progresses are described based on research and analysis of the contributions. The goal of the thesis is to find explicit and implicit motive of Drda´s homeland and to deduce his relationship to the places, where he lived and he considered as home, to describe the progress of his perception of his homeland and to provide it with the evidence from his life events. The thesis is divided into two main sections. The first, theoretical section includes definitions of the word home and homeland, so the practical part could follow the definition. It also includes Drda´s literal work and political and historical context, which support the general understanding. The last chapter of the first section is focusing on analysis of the literary genre of the selected works. The second section provides practical analysis of concrete works and motives and also the context between each motive. Based on the analysis it covers the description of Drda´s relationship to his home and homeland and covers also the changes and progress of this relationship in the years 1939-1955. The summary of this relationship is summarized in the final part. The author claims that Drda´s perception of homeland went through changes that developed from his hometown Příbram to his country and in the end to the Soviet Union.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KČJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Kunaskova_DRDA.pdfPlný text práce800,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kunaskova_stanek.pdfPosudek oponenta práce160 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kunaskova_zelenkova.pdfPosudek vedoucího práce56,21 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
kunaskova_anna.pdfPrůběh obhajoby práce48,95 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/41630

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.