Název: Sonátové formy a kompozice do trojúhelníku v polaritě klasicismu a romantismu
Další názvy: Sonata forms and triangle compositions in the polarity of classicism and romanticism
Autoři: Bláha, Jaroslav
Citace zdrojového dokumentu: BLÁHA, J. Sonátové formy a kompozice do trojúhelníku v polaritě klasicismu a romantismu. Hudební výchova, 2020, roč. 28, č. 3, s. 28-32. ISSN 1210-3683.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta
Typ dokumentu: článek
article
URI: http://hdl.handle.net/11025/43158
ISSN: 1210-3683
Klíčová slova: tektonika;kompozice;hudební forma;kompozice do trojúhelníku;sonátová forma;expozice;provedení;repríza;expoziční a evoluční hudba;deviace;antecedent;konsekvent;paradigma;syntagma
Klíčová slova v dalším jazyce: tectonics;composition;musical form;triangle composition;sonata form;exposure;design;reprise;exposure and evolutionary music;deviation;antecedent;consequent;paradigm;syntagma
Abstrakt: Třetí článek ročníku 2020 cyklu HUDBA A OBRAZ tematicky plynule navazuje na předchozí článek zaměřený na klíčová schémata kompozice a hudební formy klasicismu s tím zásadním rozdílem, že akcentuje tektonické aspekty jako dynamické vnitřní vztahy díla oproti statickému půdorysnému schématu kompozice a hudební formy. Na modelových dílech W.A. Mozarta, J-L. Davida, A. Dvořáka a E. Delacroixe názorně demonstruje vliv tektoniky na výrazné proměny, kterými sonátová forma a kompozice do trojúhelníku prošly na cestě od klasicismu k romantismu.
Abstrakt v dalším jazyce: The third article of the 2020 article series MUSIC AND PICTURE follows the previous article which was focused on the key composition schemes and musical forms of classicism by framing the tectonic aspects as dynamic inner relations in contrast to the static blueprint-like schema of composition and musical form. Using works of W. A. Mozart, J-L. David, A. Dvořák and E. Delacroix as examples, the article illustrates the influence of tectonics on the great changes that took place in the sonata form and triangle composition on the way from classicism to romanticism.
Práva: Plný text je přístupný v rámci univerzity přihlášeným uživatelům.
© Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KHK)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Blaha_HV_3-2020.pdf40,13 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít  Vyžádat kopii


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43158

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD