Název: Etika úředního jednání
Další názvy: Ethics of public administration
Autoři: Humpálová, Dominika
Vedoucí práce/školitel: Louda Tomáš, JUDr. CSc.
Oponent: Sequensová Helena, Mgr.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43287
Klíčová slova: veřejná správa;etika;etiketa;etický kodex;korupce;protikorupční politika;lobbing
Klíčová slova v dalším jazyce: public administration;ethics;etiquette;code of ethics;corruption;anti-corruption policy;lobbying
Abstrakt: Tématem mé bakalářské práce je etika úředního jednání. Tato práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na samotnou veřejnou správu, etiku a ostatní související pojmy. Veřejná správa je důležitým pojmem v této práci, jelikož neodmyslitelně souvisí s etikou úředního jednání. Jedním z mých cílů bylo zabývat se etikou úředního jednání. Popsala jsem související pojmy etika a morálka, zároveň vymezila rozdíl mezi etikou a etiketou, podrobně jsem analyzovala etiketu na pracovišti a neopomněla zmínit profesní etiku či zákony upravující etiku úředního jednání. Dále jsem se zajímala o neetické chování, které zahrnuje korupci, střet zájmů a lobbing. V praktické části jsem provedla dva výzkumy, které navazovaly na poznatky z části teoretické, a dospěla k následujícím cílům. Z prvního výzkumu, který byl proveden online dotazníkovým šetřením, vyplynulo, že lidé jsou spokojeni s atmosférou na úřadech, návštěvu úřadu nepokládají za nepříjemnost a jsou spokojeni s vyřízením svého požadavku. Druhý výzkum se týkal rozhovoru se zaměstnankyní Okresní správy sociálního zabezpečení města Písek, ve kterém jsem se dozvěděla o fungování úřadu v této době a příslušném etickém kodexu.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of my bachelor´s thesis is The ethics of official conduct. This thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part is focused on public administration, ethics, and other related concepts. Public administration is an important concept in this work, as it is inextricably linked to the ethics of official conduct. One of my targets was to deal with the ethics of official conduct. I described the related concepts of ethics and morality, simultaneously defined the difference between ethics and etiquette, analyzed etiquette in the workplace in detail, and did not forget to mention professional ethics or laws regulating the ethics of official conduct. I was also interested in unethical behavior, which includes corruption, conflict of interest, and lobbying.In the practical part, I conducted two pieces of research which followed the findings from the theoretical part, and reached the following goals. The first research, which was done by an online questionnaire survey, showed that people are satisfied with the atmosphere in the offices, do not find a visit to the office inconvenient, and are satisfied with the processing of their request. The second research concerned an interview with an employee of the District Social Security Administration of the City of Písek in which I learned about the functioning of the office at this time and the relevant code of ethics.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Etika uredniho jednani - Humpalova.pdfPlný text práce1,82 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Humpalova BP - posudek VP.pdfPosudek vedoucího práce650,62 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Humpalova BP - posudek OP.pdfPosudek oponenta práce773,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Humpalova BP - protokol BP.pdfPrůběh obhajoby práce299,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43287

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.