Název: Britské královské námořnictvo (1908-1914)
Další názvy: Royal Navy (1908-1914)
Autoři: Chaloupka, Jan
Vedoucí práce/školitel: Boček Martin, Mgr. Ph.D.
Oponent: Skřivan Aleš, Prof. PhDr. CSc.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43745
Klíčová slova: winston churchill;reginald mckenna;dreadnought;námořní zbrojení;první lord admirality;admirál fisher;první námořní lord;královské námořnictvo.
Klíčová slova v dalším jazyce: winston churchill;reginald mckenna;dreadnought;naval armaments;first lord of admiralty;admiral fisher;first naval lord;royal navy.
Abstrakt: Cílem předkládané diplomové práce je analýza funkčního období dvou posledních prvních lordů admirality před první světovou válkou. Toto období, vymezené roky 1908-1914, bylo v královském námořnictvu výrazně ovlivněno měnící se mezinárodní situací, značným technologickým pokrokem a reformami zavedenými admirálem Fisherem mezi lety 1902 a 1907. Oba první námořní lordi, Reginald McKenna a Winston Churchill, měli za úkol snížit výdaje na námořnictvo a zajistit tím finance pro sociální reformy. Na druhé straně zhoršující se vztahy s Německem a růst jeho námořnictva nutili Británii investovat do stavby nových lodí a technologických inovací. V práci je kladen důraz na souboj o výši námořních výdajů primárně mezi admiralitou a radikálními liberály, druhé předválečné reformní období pod vedením Winstona Churchilla, který byl silně ovlivněn idejemi admirála Fishera a otázku německé hrozby pro královské námořnictvo. Práce je pro přehlednost členěna chronologicky do tří velkých kapitol, které jsou nadále členěny tematicky do podkapitol.
Abstrakt v dalším jazyce: This Master's thesis aims to analyse the term of the two last First Lords of Admiralty before First World War. This period, defined between the years 1908 and 1914, was in Royal Navy significantly influenced by changing international situation, significant technological progress and reforms carried out by Admiral Fisher between 1902 and 1907. Both First Lords of Admiralty, Reginald McKenna and Winston Churchill, had a task to reduce naval estimates and secure finance for social reforms. On the other hand, relations with Germany getting worse and his navy grows fast. That forced Britain to invest to large naval programmes and technical innovations. Emphasis is placed on the battle for naval spending primarily between the Admiralty and the radical liberals, the second pre-war reform period led by Winston Churchill, which was strongly influenced by Admiral Fisher's ideas and the question of the German threat to the Royal Navy. The thesis is chronologically divided into three large chapters, which are thematically divided into subchapters.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KHV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace - Chaloupka Jan.pdfPlný text práce2 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Chaloupka - posudek O.pdfPosudek oponenta práce1,02 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek vedouciho DP Jan Chaloupka opraveny.pdfPosudek vedoucího práce171,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Chaloupka - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce550,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43745

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.