Název: Ekologická krize optikou mezigeneračních srovnání
Další názvy: Ecological crisis through the lens of intergenerational comparisons
Autoři: Pokorná, Kristýna
Vedoucí práce/školitel: Váně Jan, Doc. PhDr. Ph.D.
Oponent: Dirga Lukáš, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/43914
Klíčová slova: ekologická krize;moderní společnost;mezigenerační srovnání;pro-environmentální chování
Klíčová slova v dalším jazyce: ecological crisis;modern society;intergenerational comparison;pro-environmental behaviour
Abstrakt: Bakalářská práce představuje vztah člověka a přírody, jako jeden z hlavních klíčů k pochopení vzniku ekologické krize. Ten se proměnil s příchodem moderní, industriální a globální společnosti, která souvisí s pojmy jako je pokrok, technologie, racionalizace nebo modernizace. Praktická část práce se poté zaměřuje na ekologickou problematiku v kontextu tří generací a klade si otázku, zda dochází k posunu v osvojování si pro-environmentálního chování či nikoliv. K porovnání jsou použity proměnné jako uvědomování si ekologických problémů, postoj k nim, emoce s nimi spojené a odpovědnost jakou si za ně sami přisuzují, které výsledné chování determinují.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor's thesis focuses on the environmental crisis. The theoretical part explores the relationship between man and nature, which is the key to understanding the emergence of an ecological crisis. It discusses the social causes of the crisis, its consequences, and presents proposals for resolving the crisis. The main concepts to understand the context is the emergence of a modern, industrial and global society and concept of progress, technology, rationalisation and modernisation. The practical part of the work focuses on environmental issues in the context of the three generations examined and questions whether or not there is a shift in the adoption of pro-environmental behaviour. Essential is a process of socialising and creating values, especially post-materialistic ones. It also depends on the place of residence and the awareness of environmental problems and how they are treated, which emotions they evoke, and how much responsibility they place on themselves in effects of their behavior.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Pokorna.pdfPlný text práce763,97 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek_oponent_Pokorna.pdfPosudek oponenta práce102,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
bak21 - Kristyna Pokorna (vedouci).pdfPosudek vedoucího práce171,85 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pokorna.PDFPrůběh obhajoby práce172,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/43914

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.