Název: Specifika ošetřovatelské péče o pacienta s potřebou umělé plicní ventilace
Další názvy: Specifics of Nursing Care for Patient with the Need of Artificial Lung Ventilation
Autoři: Leváková, Klára
Vedoucí práce/školitel: Tůmová Pavlína, Mgr.
Oponent: Frei Jiří, PhDr. Mgr. Ph.D., MBA
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44084
Klíčová slova: fyziologie respiračního systému;zajištění dýchacích cest;umělá plicní ventilace;ošetřovatelská péče
Klíčová slova v dalším jazyce: physiology of the respiratory system;artificial lung ventilation;airway management;nursing care
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá specifiky ošetřovatelské péče o pacienta s potřebou umělé plicní ventilace. Teoretická část práce pojednává o fyziologii respiračního systému, přístupech do dýchacích cest, problematice umělé plicní ventilace a ošetřovatelské péči o ventilovaného pacienta. Praktická část práce pomocí anonymních dotazníků zjišťuje znalosti a dovednosti sester pracujících na oddělení intenzivní péče v problematice umělé plicní ventilace. Zaměřuje se na monitoraci a znalost teorie umělé plicní ventilace, způsoby ošetřovatelské péče a komunikaci s nemocným na umělé plicní ventilaci. Z výzkumu vyplynulo, že znalosti a dovednosti sester v intenzivní péči nejsou ve všech zkoumaných oblastech zcela ucelené, což také vedlo k vypracování návrhu standardu ošetřovatelské péče o nemocného na umělé plicní ventilaci.
Abstrakt v dalším jazyce: This Bachelor's thesis focuses on nursing care for patients needing mechanical lung ventilation. The theoretical part deals with the physiology of the respiratory system, airways access, issues of mechanical ventilation and nursing care for a ventilated patient. Using anonymous questionnaires, the practical part of the thesis investigates the knowledge and skills related to mechanical ventilation among nurses working in intensive care unit. This part concentrates on monitoring and theoretical knowledge of mechanical lung ventilation, methods of nursing care and communication with the ventilated patient. The research showed that the knowledge and skills of nurses in intensive care are not completely comprehensive in all the examined areas. Therefore, a standard of nursing care for patients with mechanical ventilation was drafted.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Levakova_Klara_VSS_BP.pdfPlný text práce5,03 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Levakova_PV.pdfPosudek vedoucího práce322,27 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Levakova_PO.pdfPosudek oponenta práce473,59 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Levakova_H.pdfPrůběh obhajoby práce410,29 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44084

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.