Název: Podnikatelská činnost fyzických a právnických osob v České republice z pohledu právního, daňového a účetního
Další názvy: Business activities of entrepreneurs and legal entities in the Czech republic from the legal, tax and accounting perspectives
Autoři: Sedláková, Helena
Vedoucí práce/školitel: Dvořáková Lilia, Prof. Ing. CSc.
Oponent: Hinke Jana, Doc. Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/44655
Klíčová slova: fyzická osoba;právnická osoba;právní formy podnikání;daňová teorie;daňová optimalizace
Klíčová slova v dalším jazyce: entrepreneur;legal entity;legal form of business;theory of taxes;tax optimization
Abstrakt: Předložená diplomová práce se zabývá problematikou podnikatelské činnosti fyzických a právnických osob na území České republiky se zaměřením na právní, daňové a účetní hledisko. Téma diplomové práce bylo zvoleno z důvodu jeho aktuálnosti a významnosti pro podnikatelskou činnost subjektů. Cílem této práce je zpracovat teoretická východiska, následně vybrat optimální právní formu podnikání pro zvolený podnikatelský subjekt a formulovat doporučení pro podnikatele z pohledu optimalizace právní formy podnikání, daňového zatížení a vykazování hospodářské činnosti. Práce je rozčleněna na dvě hlavní části - část teoretickou a část praktickou. V teoretické části jsou definovány právní formy podnikání v České republice, možnosti evidence hospodářské činnosti jednotlivých právních forem, základní daňová teorie a daňová soustava České republiky. Následně je blíže specifikována daň z příjmů, odvodové zatížení v podobě odvodů na sociální a zdravotní pojištění a relevantní možnosti optimalizace daňového zatížení z pohledu fyzických a právnických osob. Empirická část práce se zabývá analýzou a komparací dopadů konkrétní právní formy podnikání na podnikatelskou činnost zvoleného podnikatelského subjektu z vybraných hledisek. V závěru práce je provedeno shrnutí dané problematiky, interpretace a vyhodnocení získaných výsledků a formulace doporučení pro daný podnikatelský subjekt z jednotlivých hledisek. Z výsledků analýzy je patrné, že pro zvolený podnikatelský subjekt je vhodné změnit právní formu podnikání na komparovanou variantu, tedy na s.r.o.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with the topic of business activities of entrepreneurs and legal entities in the Czech Republic with a focus on legal, tax and accounting points of view. This topic was chosen because it is very up to date and also because it is important for business activities of individual subjects. The goal of this thesis is to describe theoretical options and choose an ideal legal form of business for a chosen subject from the point of view of legal forms optimization, tax burden and accounting of economic activities. This work is divided into two main parts - theoretical and practical. In the theoretical part we can see definitions of individual legal forms of businesses and means of evidence for business activities of individual legal forms. It is also focused on definitions of basic tax theory and description of the tax system of the Czech Republic. Further it describes income tax and social security and health insurance contributions and relevant options of tax burden optimization for entrepreneurs and legal entities. The practical part deals with an analysis and comparison of impact for chosen forms of business from chosen points of view. The final part offers a recap of this problematics, interpretations, and evaluation of the results followed by a recommendation for the subject from individual points of view. From the analysis it is obvious that from a chosen subject it is beneficial to change the legal form of business to Ltd.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KFU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Sedlakova.pdfPlný text práce1,53 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Sedlakova_VP.pdfPosudek vedoucího práce231,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Sedlakova_OP.pdfPosudek oponenta práce229,71 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
DP_Sedlakova_0.pdfPrůběh obhajoby práce106,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/44655

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.