Název: Formativní hodnocení gramatiky a slovní zásoby pomocí mobilních technologií
Další názvy: Using mobile technology for formative assessment: grammar and vocabulary
Autoři: Tomanová, Ludmila
Vedoucí práce/školitel: Klečková Gabriela, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2021
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/45245
Klíčová slova: formativní hodnocení;gramatika;slovní zásoba;online nástroje a platformy;výuka anglického jazyka
Klíčová slova v dalším jazyce: formative assessment;grammar;vocabulary;online tools and platforms;english language teaching
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá tématem formativního hodnocení gramatiky a slovní zásoby pomocí online nástrojů a platforem. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část nastiňuje čtenáři nejprve typy hodnocení. Poté se v detailu zaobírá hodnocením formativním, jeho aspekty, klíčovými strategiemi, rolí kritérií při použití formativního hodnocení. Teoretická část pokračuje popisem toho, jak se gramatika a slovní zásoba vyučuje a jakým způsobem se osvojuje. Teorii uzavírá spojení těchto dvou komponent - a to jak využít formativní hodnocení v rámci výuky gramatiky a slovní zásoby v hodinách anglického jazyka. Praktická část této práce obsahuje výzkum, který byl proveden jako analýza jednotlivých online nástrojů a platforem na základě kritérií. Kritéria byla stanovena na základě teoretické části. Online nástroje a platformy byly vybrány pomocí souhrnu doporučení z webových stránek a odborné literatury. Cílem výzkumu bylo zjistit jaké možnosti formativního hodnocení jednotlivé nástroje a platformy nabízejí, a která z nich je pro formativní hodnocení nejvhodnější. Výsledky ukázaly, které aplikace jsou nejvhodnější pro zpětnou vazbu (a její různé varianty) a které jsou vhodné pouze pro sběr důkazů o učení žáků. Diplomová práce je zakončena návrhy pro učitele, jak vybírat online nástroje a platformy.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with formative assessment of grammar and vocabulary using online tools and platforms. The main goals of the thesis were two: to summarize data about options and functionalities of each particular online tool or platform; and to choose which of them suits formative assessment the most. These were chosen based on the selected websites and theoretical sources. In the theoretical background chapter, the formative assessment and teaching language structures are explained. Emphasis is placed on five key strategies of formative assessment. Based on the theoretical part, fourteen criteria for research were developed. The practical part of the thesis contains research conducted by means of comparing the online tools and platforms with developed criteria and comments on these findings. The results indicated that not every online tool or platform is suitable for formative assessment. Several tools and platforms were selected to be the most suitable for different teaching situations.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAN)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Tomanova_Ludmila.pdfPlný text práce469,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_pos_ved_Kleck_Tomanova.pdfPosudek vedoucího práce416,97 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pos_opon_Skop_Tomanova.pdfPosudek oponenta práce539,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_obhajoba_Tomanova.pdfPrůběh obhajoby práce396,47 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/45245

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.