Název: Užití a funkce passiva v německy psaném tisku
Další názvy: The Use and Function of the Passive Voice in German Written Text
Autoři: Medová, Kamila
Vedoucí práce/školitel: Wagnerová Marina, Mgr. Ph.D.
Oponent: Blahak Boris, Dr. Phil. M.A.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/46800
Klíčová slova: trpný rod;průběhové pasívum;stavové pasívum;německy psaný tisk;funkce;použití;publicistický styl
Klíčová slova v dalším jazyce: passive voice;processual passive;statal passive;german written text;functions;use;journalistic style
Abstrakt: Předkládaná bakalářská práce se zabývá tvořením, použitím a funkcí trpného rodu v německy psaném tisku. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. Cílem práce je popis tvorby pasivních forem a vysvětlení funkce a různých způsobů využití trpného rodu a konkrétní praktická analýza článků ze čtyř vybraných německy psaných periodik, v nichž je sledován výskyt jednotlivých pasivních forem a funkcí trpného rodu. Tyto dva záměry jsou v práci rozděleny do části teoretické a části praktické. Výsledky praktické analýzy jsou pak porovnávány s poznatky z teoretické části a jsou komentovány shody i rozdíly mezi oběma částmi práce. V závěru práce jsou zhodnoceny hypotézy, které autorka nastínila v praktické části a které byly v průběhu práce buď potvrzeny, či vyvráceny.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis deals with the creation, use and functions of the passive voice in the German press. The thesis consists of two parts, theoretical and practical part. The goal of the thesis is to describe the passive forms, explain various ways of their use and functions and make a practical analysis of articles from four selected German periodicals where the occurrence of individual passive forms and functions of the passive voice is monitored. These two intentions are divided into the theoretical and practical part. The results of the practical analysis are then compared with the findings from the theoretical part and the correspondences and differences between the two parts of the work are commented on. At the end of the thesis are evaluated the hypotheses which the author outlined in the practical part and which were either confirmed or disproved during the work.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KGS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace.pdfPlný text práce2,13 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kamila_Medova_posudek_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce1,91 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Kamila_Medova_posudek_oponent.pdfPosudek oponenta práce168,17 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
medova.pdfPrůběh obhajoby práce370,52 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/46800

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.