Název: Fenomenologie náboženství: Posvatné předměty - Relikviáře
Další názvy: Phenomenology of Religions: Sacred subjects - The Shrines
Autoři: Lavrenčík, Jan
Vedoucí práce/školitel: Demjančuková, Dagmar
Oponent: Neupauer, Eduard
Datum vydání: 2012
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/4779
Klíčová slova: křesťanství;relikviář;relikvie;svatý ostatek;středověk;víra;relikviář Sv. Maura;Onyxový pohár Karla IV.;busty;architektonický relikviář;pažový relikviář;tumbový relikviář;deskový relikviář;staurotéka;kalich;Karel IV.
Klíčová slova v dalším jazyce: christianity;reliquary;relics;holy remnant;the Middle Ages;belief;Shrine of St. Maurus;onyx cup of Charles IV.;busts;architectural reliquary;arms reliquary;tombs reliquary;reliquary plate;staurothek;cup;Charles IV.
Abstrakt: Cílem mé bakalářské práce je charakterizovat fenomén posvátných předmětů na příkladu relikviářů v křesťanství. Na základě získaných informací a dat vytvořím jakýsi přehled, ze kterého bude patrná historie vzniku relikviářů, jejich funkce a význam pro křesťanskou víru. Dále se v práci budu věnovat konkrétnímu relikviáři - relikviář Sv. Maura a konkrétní relikvii ? Onyxový pohár Karla IV. O těchto významných památkách, bude v práci podrobně pojednáno, kdy se zaměřím na historii jejich vzniku, na účel, ke kterému byly vyrobeny a na jednotlivé prvky jejich výzdoby. V práci se chci pokusit prezentovat, jak důležitým prvkem bylo pro vědomí člověka uctívání relikvií, které mu pomáhalo překonávat bolesti života a co všechno, je člověk schopný vymyslet a vytvořit, aby byl ?zdroj? této pomocné síly řádně uložen a uchován.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this paper is to describe the phenomenon of sacred objects in the example of Christian reliquaries. Based on the information and create a kind of survey data, which is evident from the history of reliquaries, their function and meaning of Christian faith. Further work will be devoted to a particular shrine - the reliquary of St. Maur and concrete relic - onyx cup of Charles IV. The importance of these monuments will be discussed in detail in the work, which will focus on the history of their origin, the purpose for which they were made and the various elements of their decoration. In my work I try to present as an important element in the consciousness of man worship of relics, which helped him overcome the pain of life and what is man able to invent and create, to be "source" of the auxiliary forces properly stored and preserved.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KFI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace.pdfPlný text práce4,92 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lavrencik Jan_Demjancukova Dagmar.docxPosudek vedoucího práce49,59 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
Lavrencik Jan_Neupauer Eduard.docPosudek oponenta práce63 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
Lavrencik_Jan.pdfPrůběh obhajoby práce370,12 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/4779

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.