Název: Vývoj energetického využití biomasy v České republice
Další názvy: Development of Biomass Energy Use in the Czech Republic
Autoři: Kanta, Tomáš
Vedoucí práce/školitel: Raková Lenka, Ing. Ph.D.
Oponent: Hejtmánková Pavla, Doc. Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48129
Klíčová slova: obnovitelné zdroje;biomasa;kogenerační jednotka;fotovoltaický systém;řízení spotřeby a výroby elektrické a tepelné energie. smart home;smart village
Klíčová slova v dalším jazyce: renewable energy sources;biomass;cogeneration;photovoltaic system;control of consumption and production of heat and power;smart home;smart village.
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá různými druhy biomasy a jejím energetickým využitím. Konkrétně využitím biomasy pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie. Technologie na využití biomasy je nejprve představena z teoretického hlediska. V praktické části se pak práce zaměřuje na pokrytí spotřeby tepelné a elektrické energie rodinného domu pomocí mikrokogenerační jednotky a fotovoltaického systému. Dalším krokem návrhu byly simulace řízení výroby a spotřeby elektrické a tepelné energie. V závěru práce je tento návrh porovnán z ekonomického a energetického hlediska s kotlem na uhlí a dřevo, který byl ve studovaném objektu nainstalován před výměnou za tepelné čerpadlo.
Abstrakt v dalším jazyce: This master thesis deals with different types of biomass and their energy utilization. The main focus is on combined heat and power generation (cogeneration). The potential of biomass in the energy sector is first introduced from the theoretical point of view. The practical part aims to design a self-sufficient energy house with biomass cogeneration units and photovoltaic system. The next step in the design was simulation of controlled production and consumption of heat and power energy. At the end of this work, the design is compared to a coal and wood boiler that used to be in the house before the installation of the heat pump.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KEE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP - Tomas Kanta_final.pdfPlný text práce4,52 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekVedoucihoSTAG.pdfPosudek vedoucího práce50,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
PosudekOponentaSTAG.pdfPosudek oponenta práce50,57 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce34,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48129

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.