Název: Role češtiny jako mateřského jazyka při osvojování si angličtiny se zaměřením na pozitivní transfer čtenářských strategií
Další názvy: The Role of Czech as L1 in the Acquisition of English with a Focus on Positive Transfer of Reading Strategies
Autoři: Pastyříková, Lada
Vedoucí práce/školitel: Reynaert Barbora, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/48335
Klíčová slova: čtenářské strategie;pozitivní transfer;mateřský jazyk;osvojování si druhého jazyka;gramotnost;porozumění textu;opora učení (scaffolding)
Klíčová slova v dalším jazyce: reading strategies;positive transfer;mother tongue;second language acquisition;literacy;reading comprehension;scaffolding.
Abstrakt: Tato diplomová práce nejprve v teoretické části představuje roli mateřského jazyka (češtiny) při osvojování druhého jazyka (angličtiny) a to společně s problematikou spadající do této oblasti. Konkrétně představuje roli mateřského jazyka v rámci učebních strategií se zvláštním zaměřením na přenos čtenářských strategií z mateřského jazyka (češtiny) do jazyka druhého (angličtiny). V praktické části následně pomocí výzkumu provedeného na základné škole v České republice zjišťuje, zdali je možné přenést do angličtiny vybrané čtenářské strategie, které již byly na určité úrovni v češtině osvojeny. Součástí výzkumu je i druhá výzkumná otázka zabývající se oporou učení, tzv. scaffoldingem jako formy podpory používané ke splnění zadaných čtenářských úkolů. Na závěr práce odůvodňuje výsledky provedeného výzkumu a opírá je nejen o teoretickou část této práce, ale zároveň i o potřeby žáků, které byly zkoumány v rámci analýzy potřeb.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis has the following aims. Firstly, to introduce the role of the mother tongue in second language acquisition and related issues with a special focus on the transfer of learning strategies, specifically the positive transfer of reading strategies from the first language (L1) to the second language (L2). Subsequently, in research conducted at a primary school in the Czech Republic, to determine whether the selected reading strategies that have been acquired and developed to a sufficient level in the Czech language are transferable from L1 (Czech) to L2 (English) or not. Furthermore, the second research question examines whether scaffolding helps students to achieve the goal of the selected reading tasks. Lastly, to provide reasons for the positive research results based not only on the theoretical part of this work, but also on the student needs monitored during the research.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAN)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Pastyrikova Lada_finalni verze.pdfPlný text práce3,12 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_prubeh_Pastyrikova.pdfPrůběh obhajoby práce328,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_pos_Reyn_Pastyrikova.pdfPosudek vedoucího práce41,34 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_pos_Skop_Pastyrikova.pdfPosudek oponenta práce396,24 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/48335

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.