Název: VNITŘNÍ HLAS
Další názvy: INNER VOICE
Autoři: Doležal, Daniel
Vedoucí práce/školitel: Tolar Benedikt, Doc. MgA.
Oponent: Míšek Luděk, Doc. MgA.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/49528
Klíčová slova: socha;objekt;kyvadlo;martýr;strom;ocelová konstrukce;exteriérové dílo;kostel;příroda;monument
Klíčová slova v dalším jazyce: sculpture;object;pendulum;martyr;tree;steel construction;exterior art;church;nature;monument
Abstrakt: Sochařské dílo nazvané "Martýr" je objektem určeným do krajiny. Mým záměrem bylo vytvořit kyvadlo, které by zrcadlilo mé myšlenky ohledně současné situace lidstva, jeho vztahu k přírodě a jejím zdrojům z pohledu víry a duchovna. Dílo se nachází v Šitboři, poblíž areálu kostela svatého Mikuláše a bývalého hřbitova. Jako přirozená dominanta krajiny slouží kyvadlo nejen jako samostatný objekt, ale jako jakési poutní místo, či brána, která nás uvádí do přírody a odvádí nás pryč od společnosti. Naopak kostel funguje jako brána ke společnosti. Kyvadlo je zkonstruováno ze dvou traverz, sloužících jako stojny, stromu, který je mezi nimi zavěšen na ose ze silnostěnné trubky, která slouží jako osa kývání. Technická část slouží jako mučící zařízení či kříž, na kterém své utrpení tráví strom, slouží jakožto prostředek k vyjádření sobeckosti a nenasytné touhy lidstva po svém prospěchu. Přestože je ocel vyrobena z rudy, která je naprosto přírodním zdrojem, je oproti své původní podstatě pozměněna tak, aby lidstvu sloužila a přinášela mu nejvíce užitku. Strom představuje nespoutanou sílu přírody, která je násilně obětována lidstvu. Původní, neporušená hmota stromu odevzdaně visí mezi dvěma stojnami ve velice nepřirozené poloze, která pouze předvídá nevyhnutelné utrpení, smrt a zánik. Právě ono kývání symbolizuje ubíhající čas zkázy. Tyto dvě součásti dohromady vytváří parafrázi Kristova ukřižování na vrcholku Golgoty. Největší rozdíl v mém přístupu k těmto hodnotám je můj pohled, jakým nahlížím oběť mučedníka a lidskou nenasytnost. Když jsme se stali bohy, všechno svaté zemřelo. V současné, převážně atheistické společnosti, bychom se měli snažit vytvořit nové ctnosti a hodnoty, které by nás naučili vidět boha v každém projevu existence.
Abstrakt v dalším jazyce: Sculpture called "The Martyr" is a piece of art intended for use in exterior. My intention was to make a kind of pendulum which would reflect my thoughts to the present situation of mankind's relation to the nature and it's resources in a comparison to the faith and spirituality. It is located in Šitboř nerby an area of st. Nicolas's church and formerly used cemetary. As a natural monument serves the pendulum not only as a solitary object but it also serves as a gateway towards nature and out of the society. From the oposite direction you can notice the church as another gateway but towards society. The Pendulum is made of two transoms and a whole tree is hanged between them on a pipe that serves as axis of swing. The industrial part that serves as a torture device or cross for the tree is suposed to represent mankind's thirst for it's selfish wellfare. Although the steel is made of ore that comes from the natural resources, it was transformed into the form that suits mankind the best and can be bend and used to gain the most profits. The tree represents the natural force and it's forced sacrifice to mankind. It's undisturbed raw mass is hanging still between the industrial stands and as it is a very unnatural moment for the tree to be situated to it symbolizes and predicts the inevitable suffering and death. The time that is running out is symbolized by the swinging of the tree. Those parts together are serving as a quotation of Christ's death beeing crucified on the cross up on mountain Golgota. Main difference is my approach towards the question of sacrfice and mankind's unsatisfiable greed. When we became the Gods every manifestation of being became unholly. In present, mostly atheistic society, we should search for new merits and try to find God in every creation that surounds us.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KVU)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Martyr_Kyvadlo_Daniel Dolezal.pdfPlný text práce15,67 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Dolezal_v.docxPosudek vedoucího práce41,03 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
Dolezal_o.docxPosudek oponenta práce41,78 kBMicrosoft Word XMLZobrazit/otevřít
Dolezal.pdfPrůběh obhajoby práce444,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/49528

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.