Název: Útěk do Sovětského svazu a věznění v gulagu ve vzpomínkách přeživších Rusínů a Židů z Podkarpatské Rusi
Další názvy: Escape to the Soviet Union and imprisonment in the gulag in memories of surviving Ruthenians and Jews from Carpathian Ruthenia
Autoři: Urban, Tomáš
Oponent: Novotný Lukáš, Doc. PhDr. Ph.D.
Tóth Andrej, Doc. Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2022
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: rigorózní práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/50468
Klíčová slova: podkarpatská rus;sovětský svaz;stalinský gulag;každodennost;represe
Klíčová slova v dalším jazyce: carpathian ruthenia;soviet union;stalinist gulag;everyday life;repression
Abstrakt: Práce se věnuje interpretacím vzpomínek Rusínů a Židů, kteří po okupaci Podkarpatské Rusi maďarskou armádou v roce 1939 uprchli do Sovětského svazu, aby tam našli svobodu a spravedlnost, ale místo toho se setkali s vězněním a represemi a na několik let skončili v gulagu. Dennodenně byli vystaveni těžkým fyzickým pracím, hladu, žízni, arktickému mrazu, nemocem, krutému zacházení a permanentnímu boji o holý život. Většinou se na Podkarpatskou Rus už nevrátili, neboť nesouhlasili s jejím poválečným přičleněním k SSSR, který jim tolik ublížil. Navzdory tomu svou levicovou orientaci neztratili, mnozí dokonce vstoupili do KSČ v domnění, že se československý socialismus nepřizpůsobí sovětskému modelu. Rozpaky z opačného vývoje proto ve vzpomínkách neskrývají.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with interpretations of the memories of Ruthenians and Jews who fled to the Soviet Union after the occupation of Carpathian Ruthenia by the Hungarian army in 1939 to find freedom and justice, but instead encountered imprisonment and repression and they ended up in the gulag for several years. On a daily basis, they were exposed to hard physical labor, hunger, thirst, Arctic frost, disease, cruel treatment and a permanent struggle for life. For the most part, they did not return to Carpathian Ruthenia because they did not agree with its post-war accession to the USSR, which hurt them so much. Despite this, they did not lose their left-wing orientation, many even joined the Communist Party, believing that Czechoslovak socialism would not adapt to the Soviet model. Therefore, they do not hide the embarrassment of the opposite development in their memories.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Rigorózní práce / Rigorous theses (KHV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Posudek Novotny.pdfPosudek vedoucího práce631,92 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Posudek Toth.pdfPosudek oponenta práce1,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
URBAN, Tomas, Rigorozni prace.pdfPlný text práce1,42 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Urban - zapis z obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce320,23 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50468

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.