Název: Stav vývoje tepelných SCO2 oběhů
Další názvy: State of development of thermal SCO2 cycles
Autoři: Frýbort, Otakar
Melichar, Tomáš
Hájek, Petr
Citace zdrojového dokumentu: Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách. Sborník z 15. konference: 29. září – 1. října 2020. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2020, s. 31-36.
Datum vydání: 2020
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: https://srni.vzuplzen.cz/wp-content/uploads/2021/04/sbornik-srni-2020.pdf
http://hdl.handle.net/11025/50725
ISBN: 978-80-261-0959-4
Klíčová slova: suprekritický oxidem uhličitým;tepelný oběh;sCO2 oběh;výhoda;nevýhoda
Klíčová slova v dalším jazyce: supercritical carbon dioxide;thermal cycle;sCO2 cycle;disadvantage;advantage
Abstrakt: Vývoji tepelných oběhů se suprekritickým oxidem uhličitým (sCO2 oběhy) jako pracovním mediem byla věnována zvýšená pozornost již v sedmdesátých letech minulého století. Zejména z důvodu nedostatečné úrovně dostupných materiálů a technologií bylo od dalšího vývoje na několik desítek let upuštěno. V současné době zažívají sCO2 oběhy renesanci a v posledních deseti letech je jejich rozvoji věnována stále větší pozornost. Příspěvek shrnuje hlavní rysy, výhody a nevýhody tepelných sCO2 oběhů. Dále uvádí přehled aktuálního vývoje sCO2 oběhů ve světě i v České republice a přehled nejvýznamnějších experimentálních zařízení a demonstračních jednotek, které byly v poslední době realizovány, nebo jsou ve výstavbě. Také je zde uvedena informace o aktuálně řešených projektech a o aktuálně vyvíjené jednotce na testování sCO2 turbín a kompresorů do maximálního výkonu 1,5 MW
Abstrakt v dalším jazyce: Increased attention was given to the development of thermal cycles with supercritical carbon dioxide (sCO2 cycles) as a working medium already in the 1970s. Mainly due to the insufficient level of available materials and technologies, further development was abandoned for several decades. Currently, sCO2 cycles are experiencing a renaissance and in the last ten years more and more attention has been paid to their development. The paper summarizes the main features, advantages and disadvantages of thermal sCO2 cycles. It also provides an overview of the current development of sCO2 circuits in the world and in the Czech Republic and an overview of the most important experimental facilities and demonstration units that have recently been implemented or are currently under construction. Also information on currently solved projects and on the currently developed unit for testing sCO2 turbines and compressors up to a maximum output of 1.5 MW is included.
Práva: © Západočeská univerzita v Plzni
Vyskytuje se v kolekcích:Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020
Zvyšování životnosti komponent energetických zařízení v elektrárnách 2020

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
sbornik-srni-2020-75-80.pdfPlný text387,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
uvodni_strany.pdfPlný text2,75 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/50725

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.