Název: A Federated Learning-Inspired Evolutionary Algorithm: Application to Glucose Prediction
Další názvy: Evoluční algoritmy inspirované federativním učením s aplikací na predikci koncentrace glukózy
Autoři: De Falco, Ivanoe
Della Cioppa, Antonio
Koutný, Tomáš
Úbl, Martin
Krčma, Michal
Scafuri, Umberto
Tarantino, Ernesto
Citace zdrojového dokumentu: DE FALCO, I. DELLA CIOPPA, A. KOUTNÝ, T. ÚBL, M. KRČMA, M. SCAFURI, U. TARANTINO, E. A Federated Learning-Inspired Evolutionary Algorithm: Application to Glucose Prediction. Sensors, 2023, roč. 23, č. 6, s. 1-25. ISSN: 1424-8220
Datum vydání: 2023
Nakladatel: MDPI
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85151462629
http://hdl.handle.net/11025/51910
ISSN: 1424-8220
Klíčová slova: federativní učení;evoluční algoritmy;interpretovatelné strojové učení;diabetes
Klíčová slova v dalším jazyce: federated learning;evolutionary algorithms;interpretable machine learning;diabetes
Abstrakt: V tomto článku navrhujeme inovativní evoluční rámec inspirovaný federativním učením. práci. Jeho hlavní novinkou je to, že je to poprvé, kdy je evoluční algoritmus použit na sám o sobě k přímému provádění činnosti federativního učení. Další novinka spočívá v tom, že, na rozdíl od ostatních rámců federativního učení v literatuře se ten náš dokáže efektivně vypořádat současně se dvěma relevantními problémy v oblasti strojového učení, tj. soukromím dat a interpretovatelností řešení. Náš rámec se skládá z přístupu master/slave, v němž každý slave obsahuje lokální data, chránící rozumná soukromá data, a využívá evoluční algoritmus k vytváření predikčních modelů. Master sdílí prostřednictvím slave lokálně naučené modely, které vznikají na každém slave. Výsledkem sdílení těchto lokálních modelů jsou globální modely. Vzhledem k tomu, že soukromí a interpretovatelnost dat jsou v lékařské oblasti velmi významné, je algoritmus testován k předpovídání budoucích hodnot glukózy u diabetických pacientů s využitím algoritmu gramatické evoluce. Účinnost tohoto procesu sdílení znalostí je hodnocena experimentálně porovnáním navrhovaného rámce s jiným, kde k výměně lokálních modelů nedochází. Výsledky ukazují, že výkonnost navrhovaného přístupu je lepší, a prokazují oprávněnost jeho procesu sdílení pro vznik lokálních modelů pro osobní léčbu diabetu, využitelných jako účinné globální modely. Vezmeme-li v úvahu další subjekty nezapojené do procesu učení, vykazují modely objevené naším rámcem vyšší schopnost generalizace než modely dosažené bez sdílení znalostí: zlepšení, které poskytuje sdílení znalostí, se rovná přibližně 3,03 % pro přesnost, 1,56 % pro odvolání, 3,17 % pro F1 a 1,56 % pro přesnost. Statistická analýza navíc odhaluje statistickou převahu výměny modelů nad případem, kdy k výměně nedochází.
Abstrakt v dalším jazyce: In this paper, we propose an innovative Federated Learning-inspired evolutionary frame- work. Its main novelty is that this is the first time that an Evolutionary Algorithm is employed on its own to directly perform Federated Learning activity. A further novelty resides in the fact that, differently from the other Federated Learning frameworks in the literature, ours can efficiently deal at the same time with two relevant issues in Machine Learning, i.e., data privacy and interpretability of the solutions. Our framework consists of a master/slave approach in which each slave contains local data, protecting sensible private data, and exploits an evolutionary algorithm to generate prediction models. The master shares through the slaves the locally learned models that emerge on each slave. Sharing these local models results in global models. Being that data privacy and interpretability are very significant in the medical domain, the algorithm is tested to forecast future glucose values for diabetic patients by exploiting a Grammatical Evolution algorithm. The effectiveness of this knowledge-sharing process is assessed experimentally by comparing the proposed framework with another where no exchange of local models occurs. The results show that the performance of the proposed approach is better and demonstrate the validity of its sharing process for the emergence of local models for personal diabetes management, usable as efficient global models. When further subjects not involved in the learning process are considered, the models discovered by our frame-work show higher generalization capability than those achieved without knowledge sharing: the improvement provided by knowledge sharing is equal to about 3.03% for precision, 1.56% for recall, 3.17% for F1, and 1.56% for accuracy. Moreover, statistical analysis reveals the statistical superiority of model exchange with respect to the case of no exchange taking place.
Práva: © The Author(s)
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (NTIS)
Články / Articles (KIV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
Koutný a kol. sensors-23-02957-with-cover.pdf2,86 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/51910

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD