Název: Demokratický deficit EU z perspektivy občanů
Autoři: Krammerová, Simona
Vedoucí práce/školitel: Jurek Petr, PhDr. Mgr. Ph.D.
Oponent: Sychra Zdeněk, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/52587
Klíčová slova: evropská unie;demokratický deficit;evropský parlament;evropský démos;demokracie;perspektiva občanů
Klíčová slova v dalším jazyce: european union;democratic deficit;european parliament;european demos;democracy;citizens' perspective
Abstrakt: Tato bakalářská práce představuje pojem demokratického deficitu v EU. Tento pojem je v souvislosti s EU poměrně často spojovaný, nicméně je relativně obtížné najít jeho příčiny. Na jeho projevech a příčinách, ani na samotné existenci demokratického deficitu, se akademici neshodnou, a tak je každý hledá v něčem jiném. V této práci představuji několik názorových proudů týkajících se problematiky existence demokratického deficitu v EU. Dále se skrze průzkumy veřejného mínění věnuji názorům občanů na demokracii v Evropě. Cílem práce je nejdříve zmapovat akademickou debatu na toto téma a následně dokázat, že ačkoli v EU existuje určitý demokratický deficit, nejedná se o zcela závažný problém, neboť nemá výrazný vliv na vnímání demokracie EU z pohledu občanů.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis introduces the concept of democratic deficit in the EU. This concept is frequently associated with the EU, but it is rather challenging to find its causes. Academics do not agree on its manifestations and causes, nor on the existence of the democratic deficit itself. Therefore, everyone is looking for something distinctive. In this paper, I present several strands of opinion on the issue of the existence of a democratic deficit in the EU. I also explore, through opinion polls, citizens' perspectives on democracy in Europe. The aim of the thesis is to initially map the academic debate on this topic and then show that although there is a certain democratic deficit in the EU, it is not a completely sever problem as it does not have a significant impact on the citizens' perception of EU democracy.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Krammerova_2023.pdfPlný text práce570,68 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
BP_MV_opo_Krammerova.pdfPosudek oponenta práce3,2 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krammerova BP ved tisk.pdfPosudek vedoucího práce136,57 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
krammerova.pdfPrůběh obhajoby práce183,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/52587

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.