Název: Hrad Krašov a Vondruškova literární mystifikace
Autoři: Obořilová, Adéla
Vedoucí práce/školitel: Novotný Jiří, Mgr.
Oponent: Franta David, PhDr. Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53088
Klíčová slova: hrad;krašov;projekt;projektová výuka;zážitková pedagogika;hra;literatura;čtení s porozuměním;kritické myšlení;historie.
Klíčová slova v dalším jazyce: castle;krašov;project;project teaching;experiential pedagogy;game;literature;reading comprehension;critical thinking;history.
Abstrakt: Diplomová práce "Hrad Krašov a Vondruškova literární mystifikace" si klade za cíl konfrontovat výpovědi literárního pramene s reálným místem, historických pramenů s archeologickým výzkumem hradu Krašov. K naplnění tohoto cíle dochází prostřednictvím projektu, jenž je naplánovaný pro žáky čtvrtého a pátého ročníku základní školy. Teoretická část vymezuje stěžejní pojmy vztahujících se k problematice čtenářství na prvním stupni základní školy, dále představuje zážitkovou pedagogiku, jejíž prvky budou využívány v plánování geograficko-historického projektu, seznamuje s autorem Vlastimilem Vondruškou a jeho dílem Adventní kletba. V neposlední řadě je také zmíněna středověká historie hradu Krašov. Praktická část je zaměřena na plánování geograficko-historického projektu, jenž provází žáky napříč školními předměty a konkrétně se věnuje problematice čtení s porozuměním.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis "Krašov Castle and Vondruška's Literary Mystification" aims to confront the statement of a literary source and a real place, historical sources and the archeology of Krašov Castle. This aim is achieved through a project planned for 4th-5th grade in primary school. The theoretical part defines the key concepts related to the issue of reading in the primary school, further describes the elements of experiential pedagogy that will be used in the planning of the geographical-historical project. Then introduces the author Vlastimil Vondruška and his publication The Advent Curse. There is also mentioned the history of Krašov Castle in the Middle Ages. The practical part is focused on planning a geographical-historical project, which accompanies pupils across school subjects and is specifically devoted to the reading comprehension.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KČJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace_Oborilova.pdfPlný text práce2,11 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
2023_oborilova_franta.pdfPosudek oponenta práce577,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
2023_oborilova_novotny.pdfPosudek vedoucího práce441,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
2023_oborilova_prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce71,73 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53088

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.