Název: Vyvlastnění
Další názvy: Expropriation
Autoři: Janečková, Lucie
Vedoucí práce/školitel: Louda Tomáš, JUDr. CSc.
Oponent: Triner Petr, JUDr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53427
Klíčová slova: vyvlastnění;omezení vlastnického práva;vlastnictví;vlastnické právo;vyvlastňovací řízení.
Klíčová slova v dalším jazyce: expropriation;restriction of ownership;ownership;ownership;expropriation proceedings;expropriation
Abstrakt: Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku vyvlastnění. Je rozdělena do 7 kapitol, které mají za úkol zajistit přehled historického vývoje omezení či odnětí vlastnického práva a současnou právní úpravu vyvlastnění. Vyvlastnění je jedním z nejzásadnějších zásahů do vlastnického práva v České republice. První kapitola se věnuje vymezení základních pojmů potřebných k pochopení celé problematiky. Ve druhé kapitole je vymezen historický vývoj od 16. století až po současnost. Třetí kapitola je věnována právní úpravě vyvlastnění. Ve čtvrté kapitole jsou rozebrány podmínky vyvlastnění, které následuje kapitola pátá, která se věnuje náhradě za vyvlastněný majetek. V šesté kapitole jsou rozebrána práva třetích osob a to práva, která spolu s vyvlastněním zanikají, ale i ta která nezanikají. V poslední kapitole se bakalářská práce věnuje vyvlastňovacímu řízení a jeho průběhu od podání žádosti po vydání rozhodnutí. Cílem práce je poskytnutí informací ohledně podmínek vyvlastnění, přehledu právní úpravy a průběhu vyvlastňovacího řízení.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis focuses on the issue of expropriation. It is divided into 7 chapters, which have the task of providing an overview of the historical development of the limitation or withdrawal of property rights and the current legal regulation of expropriation. Expropriation is one of the most fundamental interventions in property rights in the Czech Republic. The first chapter is dedicated to the definition of the basic terms needed to understand the entire issue. In the second chapter, the historical development from the 16th century to the present is defined. The third chapter is devoted to the legal regulation of expropriation. The conditions of expropriation are discussed in the fourth chapter, followed by the fifth chapter, which deals with compensation for expropriated property. In the sixth chapter, the rights of third parties are analyzed, namely the rights that expire with the expropriation, as well as those that do not. In the last chapter, the bachelor's thesis is devoted to the expropriation procedure and its course from the submission of the application to the issuance of the decision. The aim of the work is to provide information regarding the conditions of expropriation, an overview of the legal regulation and the course of expropriation proceedings.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
bakalarska prace - Janeckova Lucie.pdfPlný text práce722,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Janeckova - posudek VP 23.pdfPosudek vedoucího práce640,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Janeckova - posudek OP 23.pdfPosudek oponenta práce384,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Janeckova - prubeh obhajoby 23.pdfPrůběh obhajoby práce280,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53427

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.