Název: Kontracepční metody a jejich znalost u žen ve fertilním věku
Další názvy: Contraceptive methods and awareness of them among women in fertile age
Autoři: Nováková, Sarah
Vedoucí práce/školitel: Felixová Silvie, MUDr.
Oponent: Bejvančická Petra, PhDr.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53653
Klíčová slova: antikoncepce;pearl index;hormonální antikoncepce;bariérová antikoncepce;neplodnost;iud;hormony ovaria;menstruační cyklus.
Klíčová slova v dalším jazyce: contraception;birthcontrol;pearl index;ha;barrier contraceptive methods;postcoital contra-ception;infertility;anatomy of female's internal reproductive organs
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na kontracepční metody a povědomí o nich mezi ženami ve fertilním věku. Součástí práce je stručný popis vnitřních pohlavních orgánů a jejich funkcí. Dále se práce zabývá ovariálním a menstruačním cyklem, jejich fungováním a hormony jež je ovlivňují. Hlavní část se věnuje antikoncepčním metodám a jejich zařazení do skupin dle me-chanismu účinku. Každá metoda je stručně popsána včetně jejich výhod, nevýhod, případně vedlejších účinků, a to jak negativních, tak naopak i těch pozitivních. Především u hormonál-ní antikoncepce jsou pak vyjmenovány indikace a kontraindikace pro jejich předepsání. Ke každé metodě je také uveden Pearlův index, jež udává jejich spolehlivost. Výzkum zaměřený na vědomosti o kontracepčních metodách prokázal, že ačkoliv má skoro každá žena zkuše-nost s používáním některé z dostupných kontracepčních metod, pouze polovina žen si myslí, že disponuje dostatečnými informacemi o nich.
Abstrakt v dalším jazyce: The bachelor thesis is focused on contraceptive methods and awareness of them among women in childbearing age. The work contains a brief description of the internal ge-nital organs and their functions. In the next part, the work deals with the ovarian and men-strual cycle, their functioning and hormones that affect them. The main part of the thesis con-centrates on contraceptive methods and their classification into groups according to their me-chanism of functioning. Each method is briefly described, including its advantages, disadvan-tages and potential side effects, negative as well as positive ones. Especially in the case of hormonal contraception, the indications and contraindications for their prescription are listed. For each method, a Pearl index is also introduced, which indicates their reliability. Research on awareness of contraceptive methods has shown that although almost every woman has an experience using some of the available contraceptive methods, only half of women think they have sufficient information about them.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Kontracepc_ni_ metody a jejich znalost u z_en ve fertilni_m ve_ku - SARAH NOVA_KOVA_ (2023 -II -pdf3).pdfPlný text práce2,7 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Novakova_S_PV.pdfPosudek vedoucího práce270,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Novakova S_PO.pdfPosudek oponenta práce361,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Novakova_S_H.pdfPrůběh obhajoby práce372,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53653

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.