Název: Porodní asistentka v roli laktační poradkyně
Další názvy: Midwife in a role of a lactation consultant
Autoři: Sikorová, Nikola
Vedoucí práce/školitel: Papoušková Lucie, Mgr.
Oponent: Hendrych Lorenzová Eva, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/53656
Klíčová slova: laktační poradenství;laktace;kojení;mateřské mléko;metody kojení;technika kojení;problémy při kojení
Klíčová slova v dalším jazyce: lactation counselling;lactation;breastfeeding;breast milk;breastfeeding methods;breastfeeding technique;breastfeeding problems
Abstrakt: Tato bakalářská práce se zabývá laktačním poradenstvím a problematikou s ním spojenou. Kvalifikační práce je rozdělena na dvě části, a to část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje anatomii a fyziologii kojení, dále se zabývá péčí laktační poradkyně, podporou a správnou technikou kojení. Popisuje také problémy při kojení a jejich řešení. Ke zpracování praktické části jsem zvolila kvantitativní výzkum, kde pomocí dotazníkového šetření zkoumám zkušenosti žen s kojením a péčí porodních asistentek a laktačních poradkyň. Výsledky výzkumu jsou podrobně uvedeny v závěru práce a mohou posloužit jako doporučení pro praxi porodním asistentkám, novorozeneckým sestrám, laktačním poradkyním nebo jako zdroj informací matkám, které se o tuto problematiku zajímají.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is focused on lactation counseling and related matters. The qualification work is divided into two parts, the theoretical part and the practical part. The key topics described in the theoretical part include: the anatomy and physiology of breastfeeding, lactation consultant care, correct breastfeeding technique and breastfeeding support, and breastfeeding problems and solutions to address them. In order to compile the practical part, I opted for quantitative research and conducted a survey. The questionnaire was focused on women's experience with breastfeeding and the experience with care of midwives and lactation consultants. The results of the research are presented in detail in the concluding part of the thesis and can serve as recommendations for praxes of midwives, neonatal nurses, lactation consultants or it could also serve as a source of information to mothers who are interested in such matters.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KOS)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Sikorova_Nikola_PAS_BP.pdfPlný text práce2,05 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sikorova_PV.pdfPosudek vedoucího práce364,38 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sikorova_PO.pdfPosudek oponenta práce326,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Sikorova_H.pdfPrůběh obhajoby práce359,53 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/53656

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.