Název: Archeologie novověkých obor
Další názvy: Archaeology of hunting parks in modern history
Autoři: Tuma, David
Vedoucí práce/školitel: Nováček, Karel
Oponent: Matoušek, Václav
Vařeka, Pavel
Datum vydání: 2012
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: disertační práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/5396
Klíčová slova: lov;obora;lovecký zámek;nedestruktivní výzkum;analýza přístupu;mapa přístupu;lovecké taktiky
Klíčová slova v dalším jazyce: hunting;hunting park;deer-park;hunting castle;non-destructive archaeology;access analysis;access maps;hunting tactics
Abstrakt: Předložená disertační práce se zabývá otázkou novověkých obor, jejich účelem, funkcí, kategorizací a vývojem. Historický vývoj loveckých parků můžeme sledovat v celé Eurasii, odkud se rozšířily do Evropy. Oborní zařízení byla obvyklou součástí majetku panovníků i šlechty v českých zemích již od středověku. Podstatnou částí práce jsou kapitoly zabývající se vývojem obor v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, které vycházejí z dobových písemných pramenů a z vlastního terénního výzkumu. Písemné prameny byly v terénu ověřeny metodou nedestruktivního výzkumu zaměřeného především na antropogenní terénní relikty. Terénní výzkum obor a loveckých staveb byl jednou z hlavních metod disertační práce. Vybrané lovecké stavby byly podrobeny analýze přístupu s tzv. mapami přístupu k jejich vzájemnému srovnání.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis deals with issues of hunting parks, their purposes, functions, categorization and development. Based on study of historical development of different countries we can see genesis of the phenomena of hunting parks in whole Eurasia and its expansion to Europe. Hunting park and proper building were also common part of possessions of royals and aristocracy in Czech lands from the Middle Ages. Chapters dealing with historical development of hunting parks in Bohemia, Moravia and Silesia are based on historical written evidence and my own fieldwork and it is a substantial part of this thesis. I have verified written records by methods of non-destructive archaeology, aimed especially for anthropogenic field relics. The fieldwork and hunting buildings investigation was one of the main methods of this thesis. Selected types of hunting buildings were spatially analysed by access analysis technique with so-called access maps to compare with each other.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Disertační práce / Dissertations (KAR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Disertacni prace.pdfPlný text práce3,89 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Tuma - Matousek OP.pdfPosudek vedoucího práce1,36 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Tuma - Vareka OP.pdfPosudek oponenta práce861,81 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Tuma - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce247,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/5396

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.