Název: Problematika čtení v mateřském a cizím jazyce
Další názvy: The Issue of Reading in Mother Tongue and Foreign Language
Autoři: Kubešová, Beata
Vedoucí práce/školitel: Skopečková Eva, PhDr. Ph.D.
Oponent: Klečková Gabriela, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/54063
Klíčová slova: čtení;mateřský jazyk;cizí jazyk;anglický jazyk;český jazyk;analyticko-syntetická metoda;genetická metoda
Klíčová slova v dalším jazyce: reading;the mother tongue;the foreign language;the czech language;the english language;analytic-synthetic method;genetic method
Abstrakt: Tato práce se zabývá problematikou čtení v mateřském (čj) a cizím jazyce (aj). Nejprve práce vysvětluje pojmy čtení a čtenářská gramotnost. Poté se zabývá kurikulárními dokumenty v České republice a metodami čtení, které se používají při výuce čtení českého jazyka jako jazyka mateřského. Práce pokračuje popisem čtení jako jednu ze čtyř jazykových dovedností. Dále ze zabývá rozdíly ve čtení mezi češtinou jako jazykem mateřským a angličtinou jako jazykem cizím. Hlavní hypotéza této práce zkoumá zda dobří čtenáři v jazyce mateřském jsou také dobrými čtenáři v jazyce cizím. Výzkum je realizovaný pomocí dotazníků pro učitele a testů pro žáky šestých a devátých ročníků základní školy. Na základě výsledků výzkumu je vyvozeno, že dobrý čtenář v jazyce mateřském je i dobrým čtenářem v jazyce cizím. Výsledky tohoto výzkumu mohou sloužit učitelům cizích jazyků jako inspirace k přizpůsobení výuky čtení potřebám jejich žáků.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis deals with the issue of reading in the mother tongue and foreign language, with the mother tongue being Czech and foreign language English. The thesis explains the notions of reading and reading literacy and then it focuses on the curricular documents in the Czech Republic and methods that are used for teaching reading in Czech as the mother tongue. It mentions reading as one of the four language skills and focuses on the differences between learning reading in Czech as the mother tongue and English as the foreign language. The main hypotheses of this thesis is to explore whether good readers in the mother tongue are good readers in the foreign language as well. The research is realized through questionnaires for teachers and tests for 6th grade learners and 9th grade learners. Based on the results of the research, it is concluded that a good reader in a mother tongue is a good reader in a foreign language. The results of this thesis might serve foreign language teachers as an inspiration for adapting their reading lessons to the pupils needs.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAN)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
diplomova_ pra_ce Kubes_ova_.pdfPlný text práce546,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_pos_ved_Skop_Kubesova.pdfPosudek vedoucího práce51,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_pos_opon_Klec_Kubesova.pdfPosudek oponenta práce41,57 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Scan_prubeh_Kubesova.pdfPrůběh obhajoby práce328,22 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54063

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.