Název: Pestrobarevný příběh koláže
Další názvy: The Story of Multicoloured Collage
Autoři: Říhová, Kristýna
Vedoucí práce/školitel: Bláha Jaroslav, Doc. PhDr. Ph.D.
Oponent: Kovaříková Lenka, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/54101
Klíčová slova: koláž;asambláž;dekoláž;umělecký objekt;instalace;jiří kolář;karel čapek;válka s mloky;výtvarná výchova
Klíčová slova v dalším jazyce: collage;assemblage;decollage;art object;installation;jiří kolář;karel čapek;war with the newts;art education
Abstrakt: Tématem diplomové práce je vývoj koláže a její proměny a přesahy k netradičním výtvarným technikám. Teoretická část se zabývá koláží a jejími možnostmi zpodobnění. Představuje ji z hlediska jednotlivých technik a principů. S kolážemi jsou popisování i její významní představitelé, jenž ji nezvratně pozměnili a vnesli do ní nové možnosti myšlení a ztvárnění (př. muchláž, dekoláž). Praktická část představuje pět tematických koláží zaměřené na techniku koláže a jiné její principy. Jednotlivé komponenty vytváří konečný výsledek. Cílem kvalifikační práce je teoretické vymezení a seznámení s východisky koláže ve výtvarné výchově. Praktická část je inspirovaná netradičními technikami a historickými souvislostmi v návaznosti na aktuální geopolitickou situaci.
Abstrakt v dalším jazyce: The topic of this thesis is the development of collage and its changes and overlaps to non-traditional art techniques. The theoretical part deals with collage and its possibilities of representation. It presents it in terms of individual techniques and principles. Collage is described along with its important representatives who have irreversibly changed it and introduced new possibilities of thinking and representation (e.g. crumplage, decollage). The practical part presents five thematic collages focusing on the technique of collage and its other principles. The individual components create the final result. The aim of the qualification work is the theoretical definition and introduction to the basics of collage in art education. The practical part is inspired by non-traditional techniques and historical context in relation to the current geopolitical situation.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KVK)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace Kristyna Rihova.pdfPlný text práce12,19 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rihova-posudek - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce284,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
POSUDEK oponent_Bc.RIHOVA.pdfPosudek oponenta práce335,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Rihova - prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce283,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54101

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.