Název: Řešení rodičovského konfliktu, včetně řešení metodou Cochemské praxe
Další názvy: Resolving parental conflict, including the Cochem practice method
Autoři: Hamplová, Tereza
Oponent: Psutka Jindřich, Doc. JUDr. Ph.D.
Kalný Miroslav, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: rigorózní práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/54779
Klíčová slova: rodičovství;rodičovský konflikt;péče o nezletilé;řízení o rozvod manželství;řízení o úpravě poměrů k nezletilým dětem;participační práva dítěte;rodičovská odpovědnost;výživné;mediace;collaborative law;cochemská praxe;orgán sociálně právní ochrany dětí;soudní tajemník;kolizní opatrovník.
Klíčová slova v dalším jazyce: parenting;parental conflict;custody of minors;divorce proceedings;proceedings for adjustment of relations with minor children;child participation rights;parental responsibility;maintenance;mediation;collaborative law;cochem practice;child welfare authority;court clerk;conflict guardian.
Abstrakt: Tato rigorózní práce pojednává o způsobech řešení rodičovského konfliktu, a to ať už se jedná o řešení konfliktu v případě sezdaných či nesezdaných rodičů dětí. V práci se zaměřuji jak na řízení o úpravě poměrů k nezletilým dětem (tedy na soudní řešení), tak i na jiné způsoby řešení včetně metody Cochemské praxe. Metodě Cochemské praxe je věnována třetí část této rigorózní práce za účelem zjištění, zda tato metoda opravdu může být modelem (při zohlednění jejích výhod i limitů), který by mohl napomoci řešení rodičovského konfliktu a mohl by alespoň zčásti pomoci minimalizovat vytíženost českých soudů. Práce je doplněna nejen o praktické zkušenosti odborníků zaměřujících se na metodu Cochemské praxe, ale taktéž o zdroje z oblasti psychologie a sociologie. Dle mého názoru je totiž v této matérii potřeba nejen právního zhodnocení legislativní úpravy a souvisejících procesních postupů, ale i posouzení z pohledu jiných humanitních oborů. Závěr této rigorózní práce je věnován návrhům "de lege ferenda".
Abstrakt v dalším jazyce: This rigorous thesis deals with ways of resolving parental conflict, whether it is a conflict resolution in the case of married or unmarried parents of children. In the thesis I focus on how on the proceedings for the adjustment of relations to minor children (i. e. court resolution), as well as on other methods of resolution, including the Cochem method of practice. The third part of this rigorous thesis is devoted to the Cochem practice method in order to find out whether this method can really be a model (taking into account its advantages and limitations) that could help to resolve parental conflict and could at least partly help to minimize the workload of Czech courts. The work is supplemented not only by the practical experience of experts focusing on the Cochem method, but also by sources from the field of psychology and sociology. In my opinion there is a need in this matter not only for a legal evaluation of the legislative regulation and related procedural procedures, but also for an assessment from the perspective of other humanities. The conclusion of this thesis is devoted to "de lege ferenda" proposals.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Rigorózní práce / Rigorous theses (KPO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Teraza Hamplova.pdfPlný text práce2,82 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta 2 - Hamplova.pdfPosudek oponenta práce538,28 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba Hamplova.pdfPrůběh obhajoby práce234,3 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54779

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.