Název: Self-Adaptation in Industry: A Survey
Další názvy: Průzkum samoadaptace v průmyslu
Autoři: Weyns, Danny
Gerostathopoulos, Ilias
Abbas, Nadeem
Andersson, Jesper
Biffl, Stefan
Brada, Přemysl
Bureš, Tomáš
Di Salle, Amleto
Galster, Matthias
Lago, Patricia
Lewis, Grace A
Litoiu, Marin
Musil, Angelika
Musil, Juergen
Patros, Panagiotis
Pelliccione, Patrizio
Citace zdrojového dokumentu: WEYNS, D. GEROSTATHOPOULOS, I. ABBAS, N. ANDERSSON, J. BIFFL, S. BRADA, P. BUREŠ, T. DI SALLE, A. GALSTER, M. LAGO, P. LEWIS, GA. LITOIU, M. MUSIL, A. MUSIL, J. PATROS, P. PELLICCIONE, P. Self-Adaptation in Industry: A Survey. ACM Transactions on Autonomous and Adaptive Systems, 2023, roč. 18, č. 2, s. 1-44. ISSN: 1556-4665
Datum vydání: 2023
Nakladatel: Association for Computing Machinery
Typ dokumentu: článek
article
URI: 2-s2.0-85177864146
http://hdl.handle.net/11025/54904
ISSN: 1556-4665
Klíčová slova: průzkum;samoadaptace;průmysl
Klíčová slova v dalším jazyce: self-adaptation;industry;survey
Abstrakt: Počítačové systémy tvoří páteř mnoha oblastí naší společnosti, od výroby po řízení dopravy, zdravotnictví a finanční systémy. Tam, kde software hraje zásadní roli při návrhu, konstrukci a provozu, jsou takové systémy označovány jako softwarově náročné systémy. Samoadaptace vybavuje softwarově náročný systém zpětnovazební smyčkou, která buď automatizuje úkoly, které jinak musí provádět lidská obsluha, nebo se vypořádává s nejistými podmínkami. Takové zpětnovazební smyčky si našly cestu v řadě praktických aplikací; typickými příklady jsou elastický cloud pro přizpůsobení výpočetních zdrojů a automatizovaná správa serverů pro rychlou reakci na obchodní potřeby. Abychom získali přehled o motivacích pro uplatnění samoadaptace v praxi, o problémech řešených pomocí samoadaptace a o tom, jak jsou tyto problémy řešeny, a dále o obtížích a rizicích, kterým průmysl při přijímání samoadaptace čelí, provedli jsme rozsáhlý průzkum. Obdrželi jsme 184 platných odpovědí od odborníků z praxe z 21 zemí. Na základě analýzy dat z průzkumu poskytujeme empiricky podložený přehled o stavu praxe v aplikaci samoadaptace. Z toho odvozujeme poznatky pro výzkumné pracovníky, kterými mohou ověřit soulad svého výzkumu s průmyslovými potřebami, a pro odborníky z praxe, aby porovnali svou současnou praxi při uplatňování samoadaptace. Tyto poznatky také poskytují příležitosti pro uplatnění samoadaptace v praxi a připravují cestu pro budoucí spolupráci mezi průmyslem a výzkumem.
Abstrakt v dalším jazyce: Computing systems form the backbone of many areas in our society, from manufacturing to traffic control, healthcare, and financial systems. When software plays a vital role in the design, construction, and operation, these systems are referred to as software-intensive systems. Self-adaptation equips a software-intensive system with a feedback loop that either automates tasks that otherwise need to be performed by human operators or deals with uncertain conditions. Such feedback loops have found their way to a variety of practical applications; typical examples are an elastic cloud to adapt computing resources and automated server management to respond quickly to business needs. To gain insight into the motivations for applying self-adaptation in practice, the problems solved using self-adaptation and how these problems are solved, and the difficulties and risks that industry faces in adopting self-adaptation, we performed a large-scale survey. We received 184 valid responses from practitioners spread over 21 countries. Based on the analysis of the survey data, we provide an empirically grounded overview the of state of the practice in the application of self-adaptation. From that, we derive insights for researchers to check their current research with industrial needs, and for practitioners to compare their current practice in applying self-adaptation. These insights also provide opportunities for applying self-adaptation in practice and pave the way for future industry-research collaborations.
Práva: © The Author(s)
Vyskytuje se v kolekcích:Články / Articles (KIV)
OBD

Soubory připojené k záznamu:
Soubor VelikostFormát 
weyns2023survey.pdf2,94 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/54904

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.

hledání
navigace
  1. DSpace at University of West Bohemia
  2. Publikační činnost / Publications
  3. OBD