Název: Československá obec sokolská 1918-1948
Autoři: Tauscherová, Andrea
Vedoucí práce/školitel: Fischerová Eva, Mgr. Ph.D.
Oponent: Lhoták Jan, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2024
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55840
Klíčová slova: československá obec sokolská;sokol;sokolské hnutí;miroslav tyrš;první republika;nacismus;odboj;komunistický převrat
Klíčová slova v dalším jazyce: sokol movement;miroslav tyrš;czechoslovakia;nazism;communist;february 1948
Abstrakt: Diplomová práce se zaměřuje na komplexní analýzu činnosti Československé obce sokolské (ČOS) od roku 1918 do roku 1948. Práce sleduje její vývoj od znovuzaložení po první světové válce až po tragický osud v důsledku komunistického převratu. Hlavním cílem práce bylo podat ucelený obraz činnosti ČOS a zhodnotit její dopad na tehdejší společnost. Dále si autorka kladla za cíl analyzovat ČOS v kontextu historických událostí a zmapovat její vývoj v daném období. V úvodu práce seznamuje s historickými kořeny Sokola, s jeho zakladateli Miroslavem Tyršem a Jindřichem Fügnerem a s aktivitou organizace do roku 1915, kdy byla rakouskými úřady rozpuštěna. Stěžejní část práce se zabývá obdobím od roku 1918 do roku 1948, kdy ČOS procházela dramatickými změnami v důsledku vzniku Československé republiky, okupace nacistickým Německem a následného komunistického převratu.
Abstrakt v dalším jazyce: The thesis is focused on a general analysis of the activity of Sokol movement since 1918 to 1948. It deals with the flourishing of Sokols after World War I to suppressing after 1948. The main aim of the thesis was describing of development of Sokol movement in the context of historical events. In the beginning the roots of the movement and its founders, Miroslav Tyrš and Jindřich Fügner, are mentioned and it is brought to 1915. The main part describes the period of 1918 - 1948 connected with the creation of Czechoslovakia, The Protectorate of Bohemia and Moravia and the Czechoslovak coup d'etat.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KHV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace- Tauscherova.pdfPlný text práce1,22 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Tauscherova - vedouci.pdfPosudek vedoucího práce600,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Tauscherova - oponent.pdfPosudek oponenta práce691,17 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Tauscherova - obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce246,78 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/55840

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.