Full metadata record
DC pole | Hodnota | Jazyk |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Morávková Naděžda, Doc. PaedDr. Ph.D. | |
dc.contributor.author | Sebjánová, Markéta | |
dc.contributor.referee | Hlaváček Petr, Doc. PhDr. Ph.D. | |
dc.date.accepted | 2024-6-13 | |
dc.date.accessioned | 2024-07-12T09:08:21Z | - |
dc.date.available | 2023-1-25 | |
dc.date.available | 2024-07-12T09:08:21Z | - |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.date.submitted | 2024-4-25 | |
dc.identifier | 94248 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11025/56737 | - |
dc.description.abstract | Diplomová práce pojednává o původní a současné kuchyni u obyvatel, jež žili ve 20. století v česko-německém pohraničí na Karlovarsku. Cílem práce bylo zmapovat stručnou historii území a zaměřit se především na zpracování potravin, na komparaci dvou národních kuchyní napříč časem. Autorka provedla také sběr receptů původních obyvatel i nově příchozích po roce 1945 (čeští Rumuni, Slováci) a následnou analýzu a zpracování receptů. Pomocí metody orální historie jsou představeni pamětníci, kteří autentickými výpověďmi charakterizují kuchyni tehdejší doby a doplňují ji rodinnými a oblíbenými recepty. Celá problematika je vhodně začleněna do historicko-kulturního kontextu. | cs |
dc.format | 104s., IX s. | |
dc.language.iso | cs | |
dc.publisher | Západočeská univerzita v Plzni | |
dc.rights | Plný text práce je přístupný bez omezení | |
dc.subject | tradiční jídlo; kulinární dědictví; lidové recepty; sudety | cs |
dc.title | Kulinární dědictví v česko-německém pohraničí na Karlovarsku | cs |
dc.title.alternative | Culinary heritage in the Czech-German border area next to Karlovy Vary | en |
dc.type | diplomová práce | |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-level | Navazující | |
dc.thesis.degree-grantor | Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogická | |
dc.thesis.degree-program | Učitelství dějepisu pro střední školy | |
dc.description.result | Obhájeno | |
dc.description.abstract-translated | The thesis deals with the original and contemporary cuisine of the inhabitants who lived in the Czech-German border region in the 20th century in the Karlovy Vary area. The aim of the thesis was to provide a concise historical overview of the region while focusing on food processing, comparing two national cuisines across time. Additionally, the author gathered recipes from both original inhabitants and newcomers who arrived after 1945, including Czech Romanians and Slovaks. These recipes were then analyzed and processed. The thesis introduces witnesses through the oral history approach, who authentically depict the cuisine of that period with their testimonies and enrich it with family and favorite recipes. The entire study is carefully situated within its historical and cultural context. | en |
dc.subject.translated | traditional food; culinary heritage; folk recipes; sudetenland | en |
Vyskytuje se v kolekcích: | Diplomové práce / Theses (KHI) |
Soubory připojené k záznamu:
Soubor | Popis | Velikost | Formát | |
---|---|---|---|---|
DIPLOMOVA_PRACE_Sebjanova.pdf | Plný text práce | 7,8 MB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Sebjanova Marketa V.pdf | Posudek vedoucího práce | 175,4 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Sebjanova Marketa O.pdf | Posudek oponenta práce | 117,11 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Sebjanova Marketa P.pdf | Průběh obhajoby práce | 63,48 kB | Adobe PDF | Zobrazit/otevřít |
Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam:
http://hdl.handle.net/11025/56737
Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.