Název: Vliv čištění na stav izolačního systému elektrických zařízení
Další názvy: Effect of cleaning on the condition of the insulation of electrical equipment
Autoři: Hornak, Jaroslav
Vedoucí práce/školitel: Mentlík, Václav
Oponent: Trnka, Pavel
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/12400
Klíčová slova: Izolační systém;točivý stroj;čisticí metody;ultrazvukové čištění;CT technologie;suchý led;čisticí prostředek;napadání povrchu;vlhkost;výboje;povrchový odpor;povrchová rezistivita.
Klíčová slova v dalším jazyce: Insulation system;rotating machine;cleaning methods;ultrasonic cleaning;CT technology;dry ice;detergent;surface infestation;humidity;discharges;surface resistence;surface resistivity.
Abstrakt: Předkládaná diplomová práce je zaměřena na problematiku týkající se čištění povrchu vinutí elektrických točivých strojů. Jsou popsány izolační systémy a jejich možná znečištění. Podrobně jsou analyzovány metody čištění, čisticí prostředky a vlivy čisticích prostředků a aplikací na povrch izolačního materiálu. Následně je navržen diagnostický systém pro stanovení vlivů čisticích prostředků působící na elektrické vlastnosti izolačních systémů. Pro pět čisticích prostředků bylo provedeno hodnocení dlouhodobého působení na daný izolační systém a srovnány účinky pomocí sledování povrchové rezistivity.
Abstrakt v dalším jazyce: The master thesis deals with issues relating to the cleaning of electrical rotating machines. It describes the insulation systems and their possible contamination and analyses cleaning method in detail, cleaning agents and detergents and their effects on the surface of the insulating material. There is designed the diagnostic system to determine the effects of cleaning agents on the electrical properties of insulating systems in this thesis. For five cleaning detergents was performed evaluation of long-term exposure on the insulation system and were compared their effects by monitoring of surface resistivity.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KET)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Jaroslav_Hornak_-_Vliv_cisteni_na_stav_izolacniho_systemu_elektrickych_zarizeni.pdfPlný text práce2,53 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
058642_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce396,04 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
058642_oponent.pdfPosudek oponenta práce334,01 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
058642_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce210,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/12400

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.