Název: Koncepce Střední Evropy - Mitteleuropa Friedricha Naumanna versus Nová Evropa T. G. Masaryka
Další názvy: The conception of Central Europe - Central Europe of Friedrich Naumann versus New Europe of T. G. Masaryk
Autoři: Pokorná, Petra
Vedoucí práce/školitel: Jeřábek, Martin
Oponent: Budil, Ivo
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13001
Klíčová slova: Friedrich Naumann;Tomáš Garrigue Masaryk;Mitteleuropa;Nová Evropa;střední Evropa;koncepce střední Evropy
Klíčová slova v dalším jazyce: Friedrich Naumann;Tomáš Garrigue Masaryk;Mitteleuropa;New Europe;middle Europe;conceptions of middle Europe
Abstrakt: Cílem předkládané diplomové práce je popis a porovnání dvou nejznámějších koncepcí zabývajících se střední Evropou, které vznikly v průběhu první světové války. Jsou to Mitteleuropa Friedricha Naumanna a Nová Evropa Tomáše Garrigua Masaryka. Tyto dvě koncepce jsou podrobně rozebrány a porovnány. Srovnání těchto dvou koncepcí předchází nezbytné vymezení středoevropského prostoru v úvodní kapitole. Následně se zabývám významnými předcházejícími koncepcemi střední Evropy. Na základě toho je možné porozumět dílům Tomáše Garrigua Masaryka a Friedricha Naumanna. Dále jsou podrobně rozebrány díla Mitteleuropa a Nová Evropa. Po jejich rozboru je provedené srovnání obou děl. Výsledek porovnání je výpis shodných a rozdílných názorů obou autorů včetně jejich vysvětlení. Na základě tohoto porovnání můžeme tvrdit, že díla jsou svými protiklady. Ucelené přehledy na zvolené téma nejsou k dispozici. Informace vztahující se k tomuto tématu jsou rozprostřeny v širokém spektru literatury. Tato práce přináší všechny potřebné podklady včetně vzájemného porovnání. Přínosem je to, že je téma podáno jako celek, včetně všech potřebných informací.
Abstrakt v dalším jazyce: The main objective of this master thesis is description and comparation of two most known conceptions of middle Europe, which were written during first world war Mitteleuropa written by Friedrich Naumann and The new Europe written by Tomáš Garrigue Masaryk. These two conceptions are analysed and then compared. Demarcation of middle european area is neccessary step before comparing of this two conceptions. This is in the first chapter. Next chapter deals with significant conceptions of middle Europe, which precede conceptions of Masaryk and Naumann. After this it is possible to understand to conceptions of Naumann and Masaryk. Then, Mitteleuropa and The new Europe are analysed. After analysis follows comparation of these writings. Results of comparation are list of same opinions and list of opposite opinions of both writers, including explanation of their opinions. According to this comparation we can say, that both conceptions are opposites . Global summary about this topic is not available. Information about this topic are spread in wide spectrum of literature. This master thesis brings all important bases including comparation of both writings. The value of this master thesis is, that the topic is served as one big part including all important information.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KHV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP - Pokorna 2014.pdfPlný text práce1,96 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pokorna_posudek vedouciho.pdfPosudek vedoucího práce1,16 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pokorna-posudek oponenta.pdfPosudek oponenta práce850,89 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Pokorna_prubeh obhajoby.pdfPrůběh obhajoby práce286,44 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/13001

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.