Název: Pozice grafému Eszett (ostré s) v systému německé ortografie.
Další názvy: Position of the grapheme Eszett (sharp s) in the system of German orthography
Autoři: Polívková, Barbora
Vedoucí práce/školitel: Šíp, Martin
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/13840
Klíčová slova: ortografie;grafém eszett;pravopis;Duden;jazykové reformy;ortografické konference;empirický výzkum
Klíčová slova v dalším jazyce: orthography;grapheme eszett;spelling;Duden;language revisions;orthographic conference;empiric research
Abstrakt: Na konci 20. století - téměř po sto letech - byla změněna v německy mluvících zemích pravopisná norma, platná pro školy i úřady. 1. 8. 1998 byla jeho forma oficiálně potvrzena Německem, Rakouskem a Švýcarskem. Do 31. 7. 2005 měli všichni uživatelé německého jazyka možnost se se změnami v ortogafii seznámit. Od 1. 8. 2007 jsou veškteré prohřešky proti pravopisným pravidlům považovány za chyby. Autorka si během svého studia německého jazyka a kontaktu s lidmi, kteří užívají němčinu jako cizí jazyk, všimla, že největším problémem nového pravopisu v písemném projevu je užívání grafému eszett. Aby se mohla zvolenému tématu přiblížit z teoretického hlediska, bylo nutno zasadit grafém eszett do širšího lingvistického kontextu a prostudovat obsáhlou odbornou literaturu. Velký důraz je kladen na vznik a vývoj psaní dnešního znaku pro eszett ("ß"), který zůstal v inventáři grafémů/písmen pouze v Německu a Rakousku. Švýcarsko a Lichtenštejnsko sice přistoupili k dohodě o jednotném pravopisu pro všechny německy mluvící země, ale "ß" důsledně nahrazují grafémem "ss". Centrem teoretických úvah je funkce grafému eszett v základní pravopisné příručce Duden 1- Die deutsche Rechtschreibung podle staré i nové kodifikace. Prakticky zaměřený druhý díl bakalářské práce představuje výsledky empirického výzkumu o informovanosti vybraného vzorku lidí (71) o existenci a užívání eszett.
Abstrakt v dalším jazyce: At the end of the 20th century - almost after hundred years - was changed in the German-speaking countries the standard orthography validity for schools and offices. 1. 8. 1998 was this form officially confirmed by Germany, Austria and Switzerland. Till 31. 7. 2005 all users of the German language had an option to meet with changes in the orthography. From 1. 8. 2007 all violations of the rules of orthography are concidered as misstakes. The author during her study of the German language and contact with people who use German as a foreign langure noticed that the biggest problem of the new orthography is the use of grapheme eszett in the written form. To be able to bring a selected topic from a theoretical point of view, it was necessary to put grapheme eszett in the broader linguistic context and study extensive research literature. Great emphasis is placed on the origin and development of writing today´s eszett ("ß"), which remained in inventory graphemes/letters only in Germany and Austria. Although Switzerland and Liechtenstein came to an agreement on a unified orthography for all German-speaking countries, they replace grapheme "ß" consistently by "ss". The center of theoretical considerations is a function of grapheme eszett in the basic orthography Guide "Duden 1 Die deutsche Rechtschreibung" by old and new codification. The practically oriented second part of bachelor thesis presents the results of empirical research on the awareness of the sample of 71 people about the existence and the use of eszett.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KNJ)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Polivkova_BP_2014.pdfPlný text práce1,79 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
polivkova_vp.pdfPosudek vedoucího práce617,76 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
polivkova_op.pdfPosudek oponenta práce325,04 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
polivkova_obh.pdfPrůběh obhajoby práce108,77 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/13840

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.