Název: Osobnost plzeňského malíře a architekta Klementa Štíchy
Další názvy: Personality of Pilsen painter and architect Klement Štícha
Autoři: Cinkaničová, Petra
Vedoucí práce/školitel: Morávková, Naděžda
Datum vydání: 2014
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/14465
Klíčová slova: architekt;malíř;kresba;malba;architektura Plzně;interiéry;výstava;EX Plzeň
Klíčová slova v dalším jazyce: architect;painter;drawing;painting;architecture of Pilsen;interior design;exhibition;EX Pilsen
Abstrakt: Klement Štícha, architekt a malíř, narozený v malé vesničce na Zbirožsku, ale zapsaný do historie umění a kultury Plzně. Od konce šedesátých let se až do konce svého života významně podílel na utváření architektonického a hlavně interiérového vzezření veřejných i soukromých budov města a přičinil se též o jeho kulturní rozkvět. Svou optimistickou volnou tvorbou, která pro něj byla odreagováním, rozzářil nejednu výstavní síň Plzně i širokého okolí. Přestože Štícha tvořil převážně v době normalizace, která je pro mnohé zavrženíhodná, zaslouží si, aby jeho tvorba neupadla v zapomnění. Zvláště v případě Hotelu CD, v současnosti určeného k prodeji, jenž věrně dokládá nejucelenější výtvarný počin architekta. Jako odraz architektury jedné epochy by měl zůstat ve své původní podobě zachován i pro další generace. Díky výzkumu veřejného povědomí o tomto architektovi a malíři, jenž se neodmyslitelně zapsal do historie mezinárodních výstav EX Plzeň, v té době jedné z největších a nejpopulárnějších akcí nejen v Plzni ale i celé republice, je politováníhodné zjištění, že v současné době si jeho jméno dokáže vybavit málokdo. Proto jedním z cílů práce je čtenáři přiblížit nejen životní osudy výtvarníka, ale hlavně znovu připomenout jeho významnou architektonickou a interiérovou činnost, kterou by měl znát nejen erudovaný okruh plzeňských umělců, ale i širší veřejnost.
Abstrakt v dalším jazyce: Klement Štícha, an architect and a painter, born in a little village near Zbiroh, has left a mark in the history of art and culture in Pilsen. From the 60s till the end of his life, he had had a significant role in shaping the architecture and interior design of many public and private buildings in the city and he also contributed to it's cultural development. His optimistic and unconstrained work, which was relaxing for him, has brighten up many exhibition halls not only in Pilsen. Although Štícha was active mainly during the era of normalization, which many people find deplorable, he deserves not to be forgotten. Especially in the case of Hotel CD, currently for sale, which proves to be his most complete architectonic achievement. As a reflection of an architecture of the era, it should be preserved in its original form for the next generations. Thanks to a poll about public awareness of this architect and painter, who has been a part of EX Pilsen international exhibiton history, at the time one of the biggest and most popular events not only in Pilsen, but in the whole country, it is regretful to find, that presently, only a few people are able to remember his name. For that reason, one of the purposes of this thesis is to acquaint the reader not only with the life story of the artist, but mainly to remind his significant architectonic and interior design work, which should be known not only to the inner circle of pilsner artists, but also to the general public.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KHI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_Klement_Sticha_Cinkanicova.pdfPlný text práce5,3 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cinkanicova V.pdfPosudek vedoucího práce327,45 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cinkanicova O.pdfPosudek oponenta práce864,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Cinkanicova P.pdfPrůběh obhajoby práce215,41 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/14465

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.