Název: Lessons Learned – efektivní nástroj pro zvyšování jakosti výroby v integrovaném systému řízení kvality
Další názvy: Lessons Learned – an effective tool for increasing production quality in integrated quality management system
Autoři: Šanda, Libor
Citace zdrojového dokumentu: Strojírenská technologie Plzeň 2011: sborník abstraktů: IV. ročník mezinárodní konference konané ve dnech 25.- 26.1.2011 v Plzni. Vyd. 1. Plzeň: ZČU v Plzni, 2011, s. [1-4]. ISBN 978-80-7043-934-0.
Datum vydání: 2011
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta strojní. Katedra technologie obrábění
Typ dokumentu: konferenční příspěvek
conferenceObject
URI: http://hdl.handle.net/11025/16390
ISBN: 978-80-7043-934-0
Klíčová slova: Lessons Learned;sdílení znalostí;integrovaný systém řízení kvality
Klíčová slova v dalším jazyce: Lessons Learned;sharing knowledge;integrated quality management system
Abstrakt: Lessons Learned (LL) je účinný nástroj, jak zabránit (opakujícím se) chybám pomocí efektivního a cíleného předávání informací a zkušeností nejen ve výrobních oblastech průmyslových podniků. Proces vychází z principu učit se z vlastních chyb a z vlastních zkušeností. LL je vstupem pro zlepšení a standardizaci, pro další vývoj procesů, metod a předpisů, jako např. analýza možných vad a jejich následků (FMEA), pracovní postupy, proces návrhu výrobků atd. Metodika LL je často využívána pro předání informací o příčinách a ověřených a úspěšných nápravných opatření ke známým chybám tak, aby nedocházelo k jejich opakování nejen v rámci daného výrobku, ale také u obdobných pracovních procesů, případně v rámci velkých nadnárodních společností mezi jednotlivými výrobními závody. Použití LL by se nemělo zaměřovat pouze na „negativní“ hlediska, je smysluplné zahrnovat také pozitivní případy a příklady.
Abstrakt v dalším jazyce: Lessons Learned (LL) is an efficient tool, how to avoid (repeated) mistakes due to the effective and targeted information and experience transfer not only in the production areas of the industrial companies. The process is based on the principle of learning from own mistakes and own experience. LL is a base for the another improvements and standardization, for further development of processes, methods and regulations, for example Failure mode and effects analysis (FMEA), working instructions, product design etc. LL methodology is often used as a communication tool about causes and proved and successful measures to the known errors. The aim is to prevent not only their repetition at one product, but also at the similar working processes, in case of supra-national companies among the branches. LL usage should not be only focused on the negative views but also on the positive cases and examples. The definition of persons responsible in each area and department is necesary at LL metodology. The information has to come to the right hands and has to be implemented. This assay is focused on description and basic principles of LL, with the emphasis on its application in practice and contributions of its implementation in the industrial companies.
Práva: © University of West Bohemia
Vyskytuje se v kolekcích:Strojírenská technologie - Plzeň 2011 sborník příspěvků
Strojírenská technologie - Plzeň 2011 sborník příspěvků

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Sanda.pdfPlný text138,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/16390

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.