Název: Kyrgyzstán na cestě k demokracii?
Další názvy: Kyrgyzstan on its way to democracy?
Autoři: Bartůňková, Kateřina
Vedoucí práce/školitel: Leichtová, Magdaléna
Oponent: Naxera, Vladimír
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/19579
Klíčová slova: Kyrgyzstán;tulipánová revoluce;Akajev;Bakijev;Atambajev;střední Asie;klany;sovětská éra;Oš;Uzbekové
Klíčová slova v dalším jazyce: Kyrgyzstan;tulip revolution;Akayev;Bakiyev;Atambajev;central Asia;clans;soviet era;Osh;Uzbeks
Abstrakt: Jako téma své práce jsem zvolila případovou studii Kyrgyzstánu. Práci jsem rozčlenila do několika kapitol. V první z nich se zabývám obecnou charakteristikou země, která má čtenáři usnadnit proniknutí do tématu. Pokračuji kapitolou o významu klanů v kyrgyzské společnosti, v níž hovořím především o původu těchto struktur a jejich následném promítnutí se do současné politiky. Následuje kapitola Formování státnosti v době sovětské éry, v níž se zabývám prvními náznaky formování politických institucí, které později stojí ve středu mého výzkumu. Následují kapitoly: První léta nezávislosti prezidenta Akajeva, Vláda prezidenta Bakijeva a Vláda prezidenta Atambajeva. Ve všech těchto kapitolách sleduji politický vývoj země s přihlédnutím k ústavě a parlamentu, tedy institucím, které stojí v zájmu mého výzkumu. Na základě výzkumu provedeného v mé práci hodnotím fungování těchto dvou institucí v době vlády jednotlivých prezidentů a dále hodnotím, kdo měl největší vliv na změny, které se odehrály v rámci jednotlivých období. Druhá výzkumná otázka byla formulována následovně: Jaké problémy lze spatřovat při snaze o implementaci funkčních politických institucí v Kyrgyzstánu? V závěru své práce konstatuji, že se mi podařilo zodpovědět obě výzkumné otázky a cíl své práce považuji za splněný.
Abstrakt v dalším jazyce: As the theme of my work, I chose a case study of Kyrgyzstan. I divided the work into several chapters. The first one deals with the general characteristics of the country, which has facilitated the reader insight into the topic. Continuing chapter on the importance of clans in the Kyrgyz society in which I speak mainly about the origin of these structures and their subsequent reflection in contemporary politics. The following chapter Formation of statehood during the Soviet era in which I deal with the first signs of the formation of political institutions, which later stands at the center of my research. The following chapters: The first years of independence, President Akayev, the government of President Bakiyev and the government of President Atambajeva. In all these chapters follow the political development of the country with regard to the constitution and parliament, ie institutions that stand in the interest of my research. Based on research conducted in my work I evaluate the functioning of these two institutions during the governments of presidents and evaluate who had the greatest influence on the changes that took place within each period. The second research question was formulated as follows: What problems can be seen in the effort to implement functional political institutions in Kyrgyzstan? In the epilogue to say that I managed to answer two research questions and the goal of my work as completed.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Bakalarska prace - Bartunkova.pdfPlný text práce431,7 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-bartunkova_ved.pdfPosudek vedoucího práce461,03 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Bartunkova_OPO.pdfPosudek oponenta práce87,35 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Barunkova.pdfPrůběh obhajoby práce358,09 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19579

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.