Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorZloch, Zdeněk
dc.contributor.authorZemanová, Štěpánka
dc.contributor.refereeRichtr, Václav
dc.date.accepted2015-08-31
dc.date.accessioned2016-03-15T08:59:05Z
dc.date.available2013-09-15cs
dc.date.available2016-03-15T08:59:05Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-06-29
dc.identifier57743
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/19705
dc.description.abstractV současné době jsou potraviny obsahující vlákninu běžně dostupné v naší obchodní síti. Vláknina má příznivá účinek na fyziologii lidského těla. Příjem vlákniny jako důležité složky potravy by neměl být problémem, aby každý měl možnost ovlivnit své zdraví. Jednotlivé druhy vlákniny mají společné vlastnosti a schopnosti ovlivnit trávení potraviny v lidském organismu. Vlákninu dělíme na rozpustnou (pektiny, gumy, slizy) a nerozpustnou (celulózy, ligniny). Praktická část práce řeší stanovení obsahu vlákniny v různých druzích potravin. Zhodnocuje průměrný příjem vlákniny u české populace s použitím databáze Českého statistického úřadu spotřeba potravin. Závěr práce vyzdvihuje nutnost zvýšení příjmu vlákniny z ovoce a zeleniny, což příznivě ovlivnujě zdravotní stav naší populace.cs
dc.format50 s. (46114 znaků)cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plznics
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení.cs
dc.subjectvlákninacs
dc.subjectspotřeba potravincs
dc.subjectpříjem vlákninycs
dc.subjectprebiotikacs
dc.subjectcivilizační chorobycs
dc.titleOrientační stanovení obsahu vlákniny v potravinách a odhad velikosti jejího průměrného příjmu v závislosti na stravovacích zvyklostechcs
dc.title.alternativeIndicative of camping fiber content in foods and estimate the size of its average income, depending on eating habitsen
dc.typebakalářská prácecs
dc.thesis.degree-nameBc.cs
dc.thesis.degree-levelBakalářskýcs
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogickács
dc.thesis.degree-programPřírodovědná studiacs
dc.description.resultObhájenocs
dc.rights.accessopenAccessen
dc.description.abstract-translatedNowadays food products containing roughage are freely available for purchase almost anywhere. Roughage has a beneficial effect on the physiology of the human body. Individual types of roughage have common characteristics and ability to influence food digestion in the human organism. Roughage can be divided into soluble (pectins, gums, mucilages) and insoluble (cellulose, lignin). Practical part of the work addresses the determination of roughage content in different kinds of food. Evaluates the average roughage intake among the Czech population using the database of the Czech Statistical Office. End part of the work highlights the need for increased roughage intake from fruits and vegetables, which positively affect the health status of our population.en
dc.subject.translatedfiberen
dc.subject.translatedfood consumptionen
dc.subject.translatedintake of fiberen
dc.subject.translatedprebioticsen
dc.subject.translatedlifestyle diseasesen
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KCH)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Zemanova Stepanka BP Vlaknina.pdfPlný text práce1,31 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Zemanova_Stepanka_VBP.pdfPosudek vedoucího práce391,08 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Zemanova_Stepanka_OBP.pdfPosudek oponenta práce310,02 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Zemanova_Stepanka_BP.pdfPrůběh obhajoby práce197,72 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/19705

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.