Název: Vznik a zánik obce
Další názvy: The establishment and the termination of municipality
Autoři: Holnová, Alena
Vedoucí práce/školitel: Louda, Tomáš
Oponent: Valeš, Lukáš
Datum vydání: 2015
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/20193
Klíčová slova: obec;občané;území;majetek;sloučení obcí;připojení jedné obce ke druhé;oddělení obce;referendum
Klíčová slova v dalším jazyce: municipality;citizens;territory;property;making new municipality by union;joining one to another;separating of municipality;referendum
Abstrakt: Základní územně samosprávný celek, tj. obec je charakterizována svými základními znaky, kterými jsou území, občané a majetek. Občané jsou důležitým nástrojem pro fungování obce, hrají velice důležitou úlohu v otázkách volení členů do zastupitelstva a rozhodování v místním referendu, které je nedílnou součástí toho, aby mohlo dojít například k oddělení obce, ke sloučení obcí či k připojení jedné obce ke druhé. V současné době se obce připojují nebo slučují za účelem získání většího území a zlepšení ekonomické situace. Každá takto oddělená obec by se předem měla rozmyslet, zda se bude po oddělení schopná postarat o všestranný rozvoj území obce a o potřeby svých občanů, ale i účelně hospodařit se svým majetkem. To vše jim ustanovuje zákon č. 128/2000 Sb. o obcích.
Abstrakt v dalším jazyce: Fundamental territorial administrative unit, i.e. municipality is characterized by its basic signs, which are territory, citizens and property. Citizens are important instrument of good working municipality and have big role in electing of community council members. They can also vote in local referendum, by which they can decide on (for example) separating of municipality, making new municipality by union of two ones or joining one to another. Nowadays municipalities join together or make an union in order to make bigger territory and improve their economical condition. Every council of community to be separated should think over if it will be able to take good care of needs of its citizens, universally develop its territory and suitably keep its property in good condition. . All of these rules are provided by law nr. 128/2000 Sb., about communities.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KSR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP-AH223 (33).pdfPlný text práce630,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
vedouci-Posudek VP - Holnova - Louda.pdfPosudek vedoucího práce547,66 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
oponent-Posudek OP - Holnova - Vales.pdfPosudek oponenta práce327,41 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
obhajoba-Protokol Holnova.pdfPrůběh obhajoby práce344,25 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/20193

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.