Název: Trestní odpovědnost mladistvých
Další názvy: Juvenile Criminal Responsibility
Autoři: Šamalíková, Tereza
Vedoucí práce/školitel: Stočesová Simona, JUDr. Ph.D.
Oponent: Kybic Petr, JUDr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/23895
Klíčová slova: trestní odpovědnost;mladistvý;věk;příčetnost;rozumová a mravní vyspělost.
Klíčová slova v dalším jazyce: criminal responsibility;juvenile;minimum age;sanity;youthful;intellectual and moral maturity.
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá trestní odpovědností mladistvých. Práce tvoří 4 hlavní části. První z nich se věnuje historickým vývojem trestní odpovědnosti mladistvých a úpravou v trestních předpisech. Trestní odpovědnost mladistvých prošla dlouhým vývojem až do současného stavu. Nejvýznamnější zákon, který ovlivnil dnešní zákon, byl zákon o trestním soudnictví nad mládeží z roku 1931. Následující kapitola je nazvána Současná úprava trestní odpovědnosti mladistvých v České republice. Dále pak je pojednáno o zákoně č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a základních pojmech problematiky mládeže. Obecná trestní odpovědnost fyzických osob je podmíněna dosažením 15 let, pokud osoba v době spáchání trestného činu nedovršila tento věk, je trestně neodpovědná. Trestní odpovědnost mladistvých a věková hranice odpovědnosti je velmi aktuálním tématem. Osoby mladší patnácti let jsou označovány za trestně neodpovědné. Zákon o soudnictví ve věcech mládeže se vztahuje na mládež, což je pojem, který v sobě obsahuje dvě věkové kategorie, dítě do patnácti let a mladistvý, kterým je osoba, která v době spáchání provinění dosáhla 15 let, ale nepřekročila osmnáctý rok svého věku. Tyto osoby jsou relativně trestně odpovědné. Třetí část je věnována některým zahraničním úpravám trestní odpovědnosti mladistvých. Práce se zabývala srovnáním trestní odpovědnosti mladistvých v zahraničních státech, zaměřila jsem se na Slovensko, Rakousku a Švýcarsko. Poslední část je věnována úvaze, jak by trestní odpovědnost mladistvých mohla být upravena společně s návrhy, co by podle mého názoru bylo nejvhodnější a v čem spatřuji problém v současné úpravě. Vedla jsem diskuzi se žáky základní školy, kterým je 14 nebo 15 let a výsledky této diskuze jsou začleněny do práce.
Abstrakt v dalším jazyce: This diploma thesis deals with juvenile criminal responsibility. The paper consists of four main parts. The first part describes the historical development of juvenile criminal responsibility and the legislation in the past. The juvenile criminal responsibility has undergone a long development. The most important and complete treatment of this legal aspect was introduced in 1931. The second part focuses on the current situation of criminal responsibility at juveniles in the Czech Republic. Furthermore I focus on Act No. 218/2003 Coll. about juvenile responsibility, juvenile crimes, judiciary procedures concerning juvenile cases, and the main terms related to juvenile criminal responsibility. The juvenile criminal responsibility and the minimum age of criminal responsibility is a very up-to-date topic. A person younger than 15 years as criminally irresponsible. The Youth Law applies to all young people, however this group consists of two subgroups: children under the age of 15 and the juveniles aged 15-18. The young people at the age 15-18 are considered to be relatively criminally responsible. Adult persons are considered to be absolutely criminally responsible and their criminal responsibility is treated in the Criminal Code. The third part looks into juvenile criminal responsibility as applied in some other European countries. In the comparison of the juvenile criminal responsibility in the Czech Republic and in some other European countries the main attention is paid to Slovakia, Austria and Switzerland. The last part examines the minimum age of criminal responsibility and the outcome of discussions with students at a lower-secondary school (age 14-15) is included.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KTR)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Diplomova prace Trestni odpovednost mladistvych Tereza Samalikova 2016.pdfPlný text práce936,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek Samalikova op.p..pdfPosudek oponenta práce121,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek Samalikova ved.p..pdfPosudek vedoucího práce114,88 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
protokol Samalikova.pdfPrůběh obhajoby práce83,6 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/23895

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.