Název: Role mikrofinančních institucí a remitancí v rozvoji zemí globálního Jihu
Další názvy: Microfinance institutions, remittances and their role in developing the countries of the global South
Autoři: Brunátová, Patricie
Vedoucí práce/školitel: Piknerová Linda, PhDr. Ph.D.
Oponent: Baštář Leichtová Magdaléna, PhDr. Ph.D.
Datum vydání: 2016
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/24761
Klíčová slova: mikrofinanční instituce;remitance;remitanční služby;rozvoj;migrace;hdi;bangladéš;brac
Klíčová slova v dalším jazyce: microfinance institutions;remittances;remittance services;development;migration;hdi;bangladesh;brac
Abstrakt: Cílem práce je odhalit vztah mezi remitancemi, mikrofinančními institucemi a rozvojem, následně poukázat na pozitiva/negativa, která s sebou přináší fenomén remitančních služeb mikrofinančních institucí. Remitance se v posledních letech staly jedním z nejdůležitějších zdrojů finančních prostředků pro velkou část světa. Každoročně pošlou zahraniční pracovníci zpět do své země původu několik miliard amerických dolarů. Mikrofinanční instituce mají zajistit chudým lidem především ve venkovských oblastech přístup k finančním službám. Jsou založeny na principu poskytování drobných finančních služeb, tím se má na mysli například poskytování malých úvěrů. Právě tyto instituce v posledních letech rozšířily svoji nabídku i o tzv. remitanční služby. Spořící programy a různé investiční nástroje MFIs jsou speciálně navržené tak, aby vyhovovaly rizikovým profilům zahraničních pracovníků, kteří posílají část svých výdělků zpět do země původu. První část práce se zaobírá obecně problematikou MFIs, remitancí a remitančních služeb. Druhá část aplikuje získané znalosti z první části konkrétně na případ Bangladéše. Závěr shrnuje získané postřehy a a výsledek toho, zda se podařilo průběhem práce dosáhnout zvoleného cíle.
Abstrakt v dalším jazyce: This thesis focuses on microfinance institutions and remittances and the relationship with development of countries of global South. In recent years remittances become one of the most important financial resources for a large part of the world. In countries of the global South we can also find people who have very limited access to the traditional form of commercial banking. To ensure poor people, especially living in rural areas, access to financial services were created microfinance institutions that provide small financial services. Some of these institutions expanded their range of services related to migration and remittances. The aim of this thesis is to reveal the relationship between remittances, microfinance institutions and development, and then point out the positives/negatives, which brings with it the phenomenon of remittances services of microfinance institutions. To achieve the declared objective will be verified that remitance can affect GDP growth, which could then cause a change in the value of the HDI. To verify this proposition will serve a case study that focuses on this phenomenon in Bangladesh.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KAP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
DP_PatricieBrunatova_2016.pdfPlný text práce1,2 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Brunatova.pdfPrůběh obhajoby práce261,54 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Brunatova_VED.pdfPosudek vedoucího práce127,05 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
brunatova_opo.pdfPosudek oponenta práce134,33 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/24761

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.