Název: Plzenští patrioti Ignác a Jaroslav Schieblovi
Další názvy: The pilsen patriots Ignác and Jaroslav Schiebl
Autoři: Lorencová, Eva
Vedoucí práce/školitel: Morávková Naděžda, Doc. PaedDr. Ph.D.
Datum vydání: 2017
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/27858
Klíčová slova: plzeň;ignác schiebl;jaroslav schiebl;národní obrození;tiskárna;novinářství;literární dílo;obchodní a živnostenská komora v plzni;statistická kancelář;prof. josef františek smetana;knihkupectví.
Klíčová slova v dalším jazyce: pilsen;ignác schiebl;jaroslav schiebl;national revital;book-printing office;journalism;literary work;chamber of commerence and trading in pilsen;statistical office;prof. josef františek smetana;bookstore.
Abstrakt: Tato bakalářská práce pojednává o dvou významných osobnostech města Plzně - Ignáci a Jaroslavu Schieblovi. V první části se autor věnuje podrobněji Ignáci Schieblovi. Zde je napřed uveden chronologicky celý život Schiebla, poté následuje podkapitola o jeho působení v Obchodní a živnostenské komoře v Plzni a podkapitola o založení jeho obchodu, kde se scházely obrozenecké osobnosti města Plzně. Také je zde popsána záchrana plzeňského archivu, který se jen díky jeho přičinění zachoval až do dnešních dnů. Ignác Schiebl působil jako tiskař a zakoupil si svou vlastní knihtiskárnu. Kromě tiskařské činnosti se věnoval i novinářské činnosti. Schiebl vydával německy psaný časopis Pilsner Bote, jenž byl poté přejmenován na Pilsner Reform a byl tištěn u něj v tiskárně. V letech 18891893 vycházely také Schieblovým nákladem staročeské Nové plzeňské noviny. Ignác Schiebl měl velké přičinění na kulturním rozvoji Plzně v 19. století. Patřil mezi spoluzakladatele spolku Slovanská Lípa či hudebního spolku Hlahol. Velký zájem také projevoval o rozvoj českého divadla v Plzni, byl dokonce jeho intendantem. Druhá část pojednává o synovi Ignáce Schiebla Jaroslavu Schieblovi. Schiebl vyrostl ve vlasteneckém ovzduší Plzně. Původně však nechtěl následovat stopy otce, chtěl se stát malířem, dokonce studoval i v Drážďanech a Berlíně malířskou akademii. Nakonec se však přiklonil k novinářské a zejména statistické činnosti. Od 90. let 19. století působil jako městský úředník. Mimo svou úřednickou činnost věnoval se také i literární činnosti. Za svého života napsal mnoho publikací a přispíval svými články do česky i německy psaných periodik. Své literární dílo zaměřil hlavně na dějiny a pověsti města Plzně. Jedna podkapitola této práce je věnována výhradně jeho literárnímu dílu a poté je v příloze uveden i soupis bibliografie jeho děl a článků v různých periodikách. Třetí část práce je věnována významným osobnostem, jež navštěvovaly rodinu Schieblových. Jejich domácnost navštívil například Josef Kajetán Tyl, František Palacký, Karel Jaromír Erben či Božena Němcová.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis deals with two notable personalities of the town Pilsen - Ignác and Jaroslav Schiebls. In the first part the author puts his mind to Ignác Schiebl in detail. Firstly, there is Schiebl's lifetime in chronological sequence, and afterwards there is a sub-chapter concerning his acting in the Chamber of Commerce and Trading in Pilsen. Next sub-chapter mentions the establishment of his shop where all revivalist personalities of Pilsen met. Also the salvage of the Pilsner archive is described there; it has been kept to date only thanks to his endeavour. Ignác Schiebl worked as typographer and bought his own book-printing office. Apart from the typographical work he also acted as journalist. Schiebl issued a German-written magazine called Pilsner Bote that was later renamed to Pilsner Reform and was printed at his printing office. In the years 1889-1893 the old Czech Nové plzeňské noviny newspaper were issued at Schiebl's cost. Ignác Schiebl took part highly in the cultural development of Pilsen in the 19th century. He was ranked among the co-founder of Slovanská Lípa fellowship or Hlahol music fellowship. He was also interested in the development of the Czech theatre in Pilsen; he was even its stage-manager. The second part deals with Ignác Schiebl son Jaroslav Schiebl. He grew up in the patriotic atmosphere of Pilsen. Initially, he did not want to follow his father, he wanted to be a painter. He even studied in Dresden and Berlin at the Academy of Painting. Finally he inclined to the newspapering and especially to the statistology. Since the nineties of the 19th century he acted as municipal officer. Apart from his officer's work he also attended to literary production. During his life he wrote more than twenty publications and he contributed with his articles to many Czech- and also German-written periodicals. His literal work was aimed at the history of the town Pilsen. One sub-chapter of this thesis deals solely with his literary work and in the enclosure there is also the list of bibliography of his works and articles in various periodicals. The third part describes the significant personalities who visited the Schiebl's family. Their household was visited by e.g. Josef Kajetán Tyl, František Palacký, Karel Jaromír Erben or Božena Němcová.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KHI)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_ Eva Lorencova.pdfPlný text práce2,48 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lorencova V.pdfPosudek vedoucího práce465,22 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lorencova O.pdfPosudek oponenta práce942,63 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Lorencova P.pdfPrůběh obhajoby práce139,9 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/27858

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.