Název: Sada svítidel – stropní, nástěnné, samostatně stojící
Další názvy: Set light – cross, our wall, separately standing
Autoři: Reichsteinová, Natálie
Vedoucí práce/školitel: Veverka Zdeněk, Doc. MgA.
Oponent: Pelikán Petr, MgA. Mgr.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/32155
Klíčová slova: sada svítidel;lampa;závěsné svítidlo;stojací lampa;samostatně stojící svítidlo;usínání;klid;plexisklo;kov
Klíčová slova v dalším jazyce: set of lights;ceiling lamp;wall lamp;freestanding lamp;sleeping;calm;plexiglass;metal
Abstrakt: Výrazným prvkem u sady svítidel jsou tvary, které připomínají okvětní lístky rostlin . Ačkoli svým vzhledem evokují ve člověku přírodu, materiálové řešení je spíše technické, díky tomu se světla hodí do jakéhokoli prostředí. Po rozsvícení se změní celková povaha světla, příčinou jsou prosvícené hrany plexiskel. Prozářené linie tvoří světlu další rozměr. Prolínání hran přináší do vzhledu další tvary a struktury. Barva světla souvisí s funkcí. Jelikož je určeno ke klidnému usínání, svítí bíle jako měsíc. Zároveň je světlo i příjemné, protože s nastávajícím spánkem se mění jeho intenzita, na základě tepové frekvence. Pokud se lidské tělo dostane do fáze spánku, zpomalí se jeho veškeré životní funkce. V této chvíli světlo zhasne a rozzáří se znovu až tehdy, když se člověk znovu probudí. Tak světlo nenaruší kvalitu spánku a i z energetického hlediska je to pozitivní vlastnost. Údaje o hloubce spánku jsou předávány pomocí bluetooth signálu, který vysílá náramek na ruce spící osoby. Náramek je zhotoven ze silikonu, který je na dotek příjemný neškrtí a nijak nebrání usínání. Rovněž se lze připojit na světlo pomocí fitness náramku, který funguje na stejném principu rozpoznávání spánku.Na základě mého průzkumu trhu musím konstatovat, že jsme jako společnost opomněli potřeby lidí trpících strachem ze tmy. Způsob řešení tohoto problému malým světlem do zásuvky se mi jeví jako nedostačující. Pro kvalitní spánek, který je základem lidské existence a vitality v každodenním životě, je třeba absolutní tmy. Pokud celou noc vnímá naše podvědomí světlo, nikdy neproběhne správná regenerace organismu.
Abstrakt v dalším jazyce: Description of the work of art, Technological specifications, Contribution of the work for the field of study The distinctive feature of the set of lights is shaped, reminding of petals. Despite the fact that they evoke nature, material processing is rather technical. Therefore, the lights are suitable for any kind of environment. After turning on the lights, the whole nature of the light changes, as a result of illuminated edges of plexiglass. Illuminated lines create another dimension of the light. Diffusion of the edges forms other shapes and structures. The color of the light is connected to the function. Due to the fact that it is supposed to bring tranquil sleep, the color is as white as the moon. At the same time, the light is pleasant because of the intensity changes due to the pulse frequency. While sleeping, the human body slows down all the life functions. At this point, the light will turn off and lights up when the person wakes up again. This light does not harm the quality of the sleep and even from the energetic point of view, we can talk about a positive feature. Information about the depth of the sleep is transformed by Bluetooth signal, the signal is carried by a bracelet on the hand of sleeping human. The bracelet is made of silicone, which is very comfortable on the skin and does not cause any discomfort, thus allowing the person to fall asleep easily. Also, there is an option to connect to the light with the fitness bracelet, which is working on the same technology of recognizing of sleep. Based on my research on the market I have to state, that as a society we have forgotten about needs of people with fear from the absolute dark.The way of solution of this problem with the small light in the socket is unacceptable from my point of view. For undisturbed sleep which is of vital importance for human existence and vitality of everyday life the absolute darkness is needed if the whole night our unconscious can sense light the regeneration of the organism does not proceed correctly.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KDE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Natalie Reichsteinova_2018.pdfPlný text práce2,74 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Reichsteinova_v.pdfPosudek vedoucího práce335,2 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Reichsteinova_o.pdfPosudek oponenta práce341,95 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Reichsteinova.pdfPrůběh obhajoby práce297,25 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/32155

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.