Název: Vazba jako institut omezení lidských práv
Další názvy: Detention as an Institution Restricting Human Rights
Autoři: Urbánková, Markéta
Vedoucí práce/školitel: Vostrá Zuzana, JUDr. Ph.D.
Oponent: Tomeš Milan, JUDr.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/33015
Klíčová slova: ústavní právo;vazba;osobní svoboda;zajišťovací prostředky;presumpce neviny;judikatura
Klíčová slova v dalším jazyce: constitutional law;custody;personal freedom;means of detention;presumption of innocence;judicature
Abstrakt: Tato diplomová práce se zabývá nejdůležitějšími aspekty vazby v rámci české právní úpravy. Jejím primárním cílem je poskytnout ucelený náhled na současnou právní úpravu. Nejdříve analyzuje ústavní a mezinárodně-právní úpravu osobní svobody, jelikož aplikace institutu vazby představuje velký zásah právě do výše zmíněné svobody. Dále se koncentruje na zkoumání zajišťovacích prostředků jako takových, mezi něž vazba patří. Nejdůležitější část práce však spadá do třetí kapitoly, která se zabývá materiálním a formálním vazebním právem. Významným zkoumaným tématem je následně také odpovědnost státu za škodu způsobenou v souvislosti s omezením osobní svobody jedince. Tato práce se v poslední části koncentruje na problematické a diskutované aspekty právní úpravy vazby, které následně hodnotí. Snaží se též přijít s návrhy řešení daných problémů v úvahách de lege ferenda.
Abstrakt v dalším jazyce: In this diploma thesis, I tackled the main aspects of the custody in the Czech legal system. The primary goal of this paper is to provide a complex view on current legal regulation of the custody. First of all, I concentrated on constitutional and international regulation of personal freedom, because the institute of custody represents vast intervention into previously mentioned freedom. Second of all, I analysed the general topic of means of detention which also includes the custody itself. The key point of this thesis lies in the third chapter that contains analysis of the material and the formal law in connection with the custody. I also tackled the topic of the responsibility of the state for the damage caused in connection with restriction of personal freedom. Lastly, I tried to evaluate the most problematic and discussed aspects (according to my opinion) of the custody and I also tried to suggest possible solutions de lege ferenda.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KUP)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Marke_ta Urba_nkova__Vazba jako institut omezeni_ lidsky_ch pra_v.pdfPlný text práce793,91 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Urbankova HO.pdfPosudek vedoucího práce1,51 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Urbankova TO.pdfPosudek oponenta práce893,77 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Urbankova prubeh.pdfPrůběh obhajoby práce501,1 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/33015

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.