Název: Postoj České republiky k členství v eurozóně a možné ekonomické dopady
Další názvy: Relationship between the Czech Republic and the eurozone
Autoři: Ta, Minh Hieu
Vedoucí práce/školitel: Kunešová Hana, Ing. Ph.D.
Oponent: Tesařová Vendula, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2018
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/33556
Klíčová slova: euro;eurozóna;evropská centrální banka;hospodářská konvergence;konvergenční kritéria;přínosy;náklady
Klíčová slova v dalším jazyce: the euro;the eurozone;the european central bank;economic convergence;the convergence criteria;benefits;costs
Abstrakt: Cílem práce je zhodnotit připravenost České republiky na členství v eurozóně, zmapovat názory ekonomů, politiků a veřejnosti na vstup do eurozóny a posoudit, zda vstup do eurozóny přinese České republice spíše přínosy nebo rizika. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola definuje měnovou unii a obecné důsledky členství v měnové unii. Druhá kapitola se věnuje samotné eurozóně, součástí této kapitoly je také vymezení konvergenčních kritérií. Třetí kapitola se zabývá o přípravách České republiky do eurozóny, kde je charakterizována současná úroveň konvergence ČR s ostatními členy eurozóny a popisuje plnění Maastrichtských konvergenčních kritérií v ČR. Čtvrtá kapitola zhodnocuje perspektivy ČR spojené se členstvím v eurozóně.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of this thesis is to evaluate the Czech Republic's readiness to join the Eurozone, to map the opinions of economists, politicians and the public on entering the Eurozone and to assess whether entry into the Eurozone will bring benefits or risks to the Czech Republic. This thesis is divided into four chapters. The first chapter defines the monetary union and the general consequences of membership in the monetary union. Following chapter describes the Eurozone itself and defines the convergence criteria. The third chapter interprets the Czech Republic's preparations for joining the Eurozone, deals with the current level of convergence of the Czech Republic with other Eurozone members and describes the fulfilment of the Maastricht convergence criteria in the Czech Republic. The fourth chapter explores the perspectives of the Czech Republic connected with the membership in the Eurozone.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMO)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP - Ta Minh Hieu.pdfPlný text práce6,27 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ta_v.pdfPosudek vedoucího práce564,87 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ta_o.pdfPosudek oponenta práce501,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Ta_p.pdfPrůběh obhajoby práce233,31 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/33556

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.