Název: Začínající učitel MŠ v Karlovarském kraji
Další názvy: Beginning kindergarten teacher from Carlsbad region
Autoři: Klímová, Andrea
Vedoucí práce/školitel: Podpera Milan, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38176
Klíčová slova: učitel;učitel mateřské školy;začínající učitel;uvádění do praxe;profesní kompetence;sebereflexe
Klíčová slova v dalším jazyce: teacher;kindergarten teacher;beginning teacher;putting into practice;professional competences;self-reflection
Abstrakt: Bakalářská práce se zabývá začínajícími učitelkami v Karlovarském kraji. Jaké jsou jejich první postřehy ve své profesní kariéře, jak svou začáteční kariéru vidí a jak by ji zhodnotily. Jestli znají a jak vnímají profesní kompetence, a jak je dále rozvíjejí. Teoretická část zahrnuje učitele v mateřské škole, jaký je a co by vše měl umět a znát aby byl kvalitní. Dále je zde začínající učitel, jak probíhá plán a uvádění do praxe. Také jaké má začínající učitel první problémy v začátcích, a jak se k nim postavit. Část je zde věnována kompetencím učitele mateřské školy a jak s nimi správně pracovat a rozvíjet je. V praktické části se nachází dotazník, který hodnotí začátky učitelů, dále neformální rozhovor a dotazník jak učitelé hodnotí své profesní kompetence.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is focused on the topic of beginning teachers in Carlsbad district. The main goal was to find out what are their first professional insights, how do they reflect on their career and how would they evaluate it. Additional objective was to determine how do the teachers perceive their professional competences and in what way do they evolve them. Theoretical part is focused on the topic of teachers in kindergarten, what should they embody and what should be their knowledge in order to provide the best possible education. There is also a chapter about the beginning teachers, their educational plans and their transition to practice. Another subject of the theoretical part were potential problems that inexperienced teachers may experience at the beginning of their career as well as some possible ways of handling them. This part is mainly focused on the competences of teachers in kindergarten, how to use them properly and how to develop them. Practical part includes a questionnaire which aims to evaluate the beginning phase of the interviewed teachers as well as an informal interview and a questionnaire, both of which provides teachers' own evaluation of their professional competences.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KPG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_cela_AndreaKlimova.pdfPlný text práce1,9 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Klimova VP.docPosudek vedoucího práce40,5 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
Klimova OP.docPosudek oponenta práce41 kBMicrosoft WordZobrazit/otevřít
Klimova O.pdfPrůběh obhajoby práce320,93 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38176

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.