Název: Návrh jednoduchého klasifikátoru pro detekci změn spektrálních vlastností EEG (tzv. ERD/ERS) v souvislosti s pohybem ruky.
Další názvy: Design of a simple classificator for detecting changes of spectral properties of EEG (ERD/ERS) concerning hand movement.
Autoři: Mochura, Pavel
Vedoucí práce/školitel: Mautner Pavel, Ing. Ph.D.
Oponent: Mouček Roman, Ing. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/38281
Klíčová slova: elektroencefalografie;erd/ers;přípravné evokované potenciály;neuronová síť;klasifikace eeg signálu;backpropagation;příznakové vektory
Klíčová slova v dalším jazyce: electroencephalography;erd/ers;bereitschaftspotentials;neural network;eeg signal classification;backpropagation;feature vectors
Abstrakt: Kontinuální EEG aktivita u měřených subjektů obsahuje různé vzory podle toho, co měřený subjekt vykonával. ERD a ERS jsou příklady takovýchto vzorů, které souvisejí s pohybem ruky (prstu, nohy). Tato práce se zabývá detekcí pohybu na základě ERD/ERS vzorů. Spojením ERD/ERS vznikají příznakové vektory, které jsou klasifikovány neuronovou sítí. Výsledná neuronová síť se skládá z jedné vstupní a výstupní vrstvy a ze dvou skrytých vrstev, kde první skrytá vrstva obsahuje 3 000 neuronů a druhá skrytá vrstva 1 500 neuronů. Pro trénování této neuronové sítě je použita trénovací množina příznakových vektorů a pro následné nastavování vah je použit algoritmus Backpropagation. S tímto nastavením a trénováním je neuronová síť schopna klasifikovat pohyb v EEG záznamu s průměrnou přesností 79,92%.
Abstrakt v dalším jazyce: Continual EEG activity in the measured subjects includes various types according to what the subject performed. ERD and ERS are examples of such types related to hand motion (finger or foot). This thesis deals with the detection of motion based on the ERD/ERS patterns. Through the connection of ERD/ERS, specific vectors which are classified by neural network are created. The resulting neural network consists of one input and one output layer and two hidden layers. The first hidden layer contains 3,000 neurons and the other one 1,500 neurons. A training set of specific vectors is used for the training of this neural network and the Backpropagation algorithm is used for the subsequent adjustment of weight. Within this setting and training, the neural network is able to classify motion in an EEG record with an average accuracy of 79.92%.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KIV)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
A15B0097P.pdfPlný text práce1,72 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A15B0097P Posudek.pdfPosudek oponenta práce37,42 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A15B0097P Hodnoceni.pdfPosudek vedoucího práce29,37 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
A15B0097P Obhajoba.pdfPrůběh obhajoby práce53,56 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/38281

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.