Název: Využití naučných stezek ve vyučování přírodovědy a vlastivědy v regionu Smíchova
Další názvy: Using educational trails in Smíchov region in natural and social science classes
Autoři: Piskoř, Tomáš
Vedoucí práce/školitel: Podroužek Ladislav, Doc. PaedDr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: diplomová práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39177
Klíčová slova: smíchov;sacré coeur;naučná stezka;regionální princip;přírodověda;vlastivěda;člověk a jeho svět;ekosystém parku
Klíčová slova v dalším jazyce: prague;educational trail;sacré coeur;natural and social science classes;park
Abstrakt: Cílem práce je zpracovat důležité informace k vytvoření obsahu 12 informačních tabulí pro navrhovanou školní naučnou stezku parkem Sacré Coeur na pražském Smíchově. Teoretická část, která je zpracovaná především formou literární rešerše, se zaměřuje na charakteristiku regionálního principu, využití naučných stezek s jejich didaktickým využitím a zejména charakteristiku Smíchova. Praktická část se věnuje popisu dvanácti stanovišť naučné stezky. Trasa stezky má charakter okruhu o délce přibližně 800 m, který je možné absolvovat v průběhu dvou vyučovacích hodin. Navrhované umístění panelů je v dostatečných rozestupech po okružním chodníku v parku a tabule jsou tematicky zaměřeny hlavně na faunu a floru městského ekosystému. Stručný text je doplněn fotografiemi, obrázky a nejrůznějšími kvízy a hádankami, které mají přilákat především děti. V příloze diplomové práce jsou návrhy naučných tabulí, které jsou určeny především pro žáky 1. stupně ZŠ a jejich učitele. Pro ně jsou vytvořeny pracovní listy, které mají podobu sešitu, a metodická příručka, která má učiteli usnadnit práci s plánováním přírodovědně zaměřené vycházky. V současné době se na katastru Smíchova žádná naučná stezka nenachází, proto doufám, že tato práce bude alespoň podnětem k jejímu vytvoření.
Abstrakt v dalším jazyce: The aim of the work was to process important information for the creation of 12 information panels for the proposed school educational trail through the Sacré Coeur Park in Smíchov, Prague. In the theoretical part, which was based on the form of literary summary, I focused on the characteristics of Smíchov. The practical part is devoted to the description of twelve stations of the educational trail. The trail route has the shape of a circle with lenght of 800 m, which can be completed in two lessons. The suggested location of the panels is in sufficient distances along the round path in the park and the panels are thematically focused mainly on fauna and flora of the urban ecosystem. The short text is complemented by photographs, pictures, various quizzes and riddles to attract mainly children. In the attachment of this diploma thesis are suggestions of educational panels, which are meant especially for primary school pupils and their teachers. There are worksheets for them in the form of workbook and methodological manual, which helps teachers with planning of science-based walk. There is no educational trail in Smíchov locality at the present time, so I hope this work will be at least an impulse for its creation.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Diplomové práce / Theses (KPG)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
Tomas Piskor - diplomova prace.pdfPlný text práce16,61 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Piskor_VP.pdfPosudek vedoucího práce184,82 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Piskor OP.pdfPosudek oponenta práce343,94 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Piskor O031.pdfPrůběh obhajoby práce37,01 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39177

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.