Název: Technologie čištění spalin ze stacioárních zdrojů
Další názvy: Flue gases cleaning technology from stationary sources
Autoři: Halavanava, Anastasiya
Vedoucí práce/školitel: Škorpil Jan, Prof. Ing. CSc.
Oponent: Ščerba Eduard, Mgr. Ph.D.
Datum vydání: 2019
Nakladatel: Západočeská univerzita v Plzni
Typ dokumentu: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/39419
Klíčová slova: čištění spalin;stacionární zdroj;tuhé znečišťující látky;oxidy síry;oxidy dusíku;dioxiny;furany;oxid uhličitý;zachycování co2;ukládání co2.
Klíčová slova v dalším jazyce: flue gas cleaning;stationary source;particulate matter;sulfur oxides;nitrous oxides;carbon dioxide;dioxine;furan;carbon capture and storage.
Abstrakt: Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na problematiku čištění spalin ze stacionárních zdrojů. V bakalářské práci se vyjmenovávají škodlivé látky podle zdroje a vlivů na životní prostředí a na lidské zdraví. Taktéž jsou uváděny technologie využitelné pro čištění spalin od tuhých znečišťujících látek, oxidů dusíku a oxidů síry, těžkých kovů, dioxinů a furanů. Dále je představen stručný popis procesů čištění spalin Plzeňské teplárenské a ZEVO Plzeň. Poté se práce zaměřuje hlavně na problematiku skleníkového plynu CO2, na principy a technické možnosti odstranění oxidu uhličitého ze spalin a jeho případné ukládání nebo využití.
Abstrakt v dalším jazyce: This bachelor thesis is focused on flue gas cleaning from stationary sources. The gaseous pollutants and particles are listed according to the source and impacts on the environment and human health. In the work are represented the technologies used to clean flue gases of particulate matter, nitrogen oxides and sulfur oxides, heavy metals, dioxins and furans. Furthermore, a brief description of the flue gas cleaning processes of Pilsen heating power plant (Plzeňská teplárenská) and ZEVO Pilsen is presented. Then the work focuses mainly on carbon dioxide as a greenhouse gas, on the principles and technical possibilities of carbon dioxide removal from the flue gas and its further transportation, storage or utilization.
Práva: Plný text práce je přístupný bez omezení.
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KEE)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP-Halavanava-2019.pdfPlný text práce2,29 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078812_oponent.pdfPosudek oponenta práce871,99 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078812_vedouci.pdfPosudek vedoucího práce896,18 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
078812_hodnoceni.pdfPrůběh obhajoby práce71,58 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39419

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.