Full metadata record
DC poleHodnotaJazyk
dc.contributor.advisorHrdlička Jan, Ing. Ph.D.
dc.contributor.authorKřížová, Lucie
dc.contributor.refereeZloch Zdeněk, Doc. Ing. CSc.
dc.date.accepted2019-6-13
dc.date.accessioned2020-08-24T11:46:05Z-
dc.date.available2018-6-29
dc.date.available2020-08-24T11:46:05Z-
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-4-30
dc.identifier77348
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11025/39527
dc.description.abstractTato bakalářská práce pojednává o sacharidech v potravinách a metodách jejich stanovení. Popisuje nejvýznamnější zástupce jednotlivých skupin sacharidů, jejich chemickou strukturu, výskyt a následně i jejich význam ve výživě člověka. Dále se zabývá zdravotními riziky, která mohou sacharidy způsobovat a možnosti alternativních sladidel, kterými lze sacharidy nahradit. Jsou zde popsány i základní metabolické děje sacharidů. V praktické části byla testována 3 přírodní sladidla nahrazující běžný cukr a byl zjištěn obsah cukrů, konkrétně glukosy a fruktosy. Praktická část měla ověřit, zda tyto alternativní sladidla jsou vhodnější k doslazování pokrmů než běžný cukr (sacharosa).cs
dc.format50 s., VII, (69 842 znaků)cs
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isocscs
dc.publisherZápadočeská univerzita v Plznics
dc.rightsPlný text práce je přístupný bez omezení.cs
dc.subjectglukosacs
dc.subjectfruktosacs
dc.subjectvýživacs
dc.subjectobezitacs
dc.subjectmetoda luffa-schoorlacs
dc.subjectmetoda auerbacha-bodländiera-borriesecs
dc.titleSacharidy v potravinách a metody jejich stanovenícs
dc.title.alternativeCarbohydrates in food and methods of their determinationen
dc.typebakalářská prácecs
dc.thesis.degree-nameBc.cs
dc.thesis.degree-levelBakalářskýcs
dc.thesis.degree-grantorZápadočeská univerzita v Plzni. Fakulta pedagogickács
dc.thesis.degree-programPřírodovědná studiacs
dc.description.resultObhájenocs
dc.rights.accessopenAccessen
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis examines carbohydrates in food and the methods of their determination. It describes significant representatives of carbohydrates' particular groups, focusing on their chemical structure, the occurrence and the significance in human nutrition. The bachelor thesis also explores the health effects of consuming carbohydrates and options of artificial sweeteners which function as a substitute. In this thesis also describe fundamental metabolic actions of carbohydrates. In the practical part of the thesis, there were examined three natural sweeteners that substitute ordinary sugar. The examination determined contain of sugar in natural sweeteners, specifically glucose and fructose. The practical part was supposed to verify whether alternative sweeteners are better for sweetening meals than common sugar (sucrose).en
dc.subject.translatedglucoseen
dc.subject.translatedfructoseen
dc.subject.translatednutritonen
dc.subject.translatedobesityen
dc.subject.translatedmethod luff-schoorlen
dc.subject.translatedmethod auerbach-bondländer-borriesen
Vyskytuje se v kolekcích:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KCH)

Soubory připojené k záznamu:
Soubor Popis VelikostFormát 
BP_Krizova.pdfPlný text práce2,93 MBAdobe PDFZobrazit/otevřít
posudek oponenta L. Krizova.pdfPosudek oponenta práce90,14 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Krizova_Lucie_BP.pdfPrůběh obhajoby práce248,86 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít
Hodnoceni-Krizova-HH.pdfPosudek vedoucího práce133,79 kBAdobe PDFZobrazit/otevřít


Použijte tento identifikátor k citaci nebo jako odkaz na tento záznam: http://hdl.handle.net/11025/39527

Všechny záznamy v DSpace jsou chráněny autorskými právy, všechna práva vyhrazena.